Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaams Belang dient klacht in tegen De Gucht: ‘Hij zet 810.000 Vlamingen weg als nazi’s’

Vlaams Belang dient klacht in tegen De Gucht: ‘Hij zet 810.000 Vlamingen weg als nazi’s’
Beeld Photo News

Minister van staat Karel De Gucht (Open Vld) is niet opgezet met de manier waarop informateur Bart De Wever de Vlaamse regeringsvorming aanpakt. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM NIEUWS. ‘Ik vind dat Bart De Wever (N-VA) in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen.’ Dat De Gucht een vergelijking maakt met het nationaalsocialisme van de jaren 30 pikt Vlaams Belang niet.

en

Vlaams Belang is een partij waarmee je niet kan praten in een democratie, meent De Gucht. “Je kan in een eerste gesprek iedereen de kans geven om zijn mening te uiten. Maar dat je dan de indruk geeft dat je aan het onderhandelen bent en zegt dat er stukken van die gesprekken zullen overblijven in het regeerakkoord? Ik vind dat je dat niet moet doen als democratische partij.”

De Open Vld’er treedt daarin zijn voorzitter Gwendolyn Rutten bij. “Mijn partij heeft zich zeer principieel opgesteld en moet dat blijven doen. Het Vlaams Belang gaat de richting van het nationaalsocialisme uit.”

Dat het Vlaams Belang zich een ander karakter probeert aan te meten, met onder andere sociale accenten, vindt De Gucht niet overtuigend: “In de jaren 30 had men in Duitsland ook de redenering van zeer nationalistisch en socialistisch te zijn, dat is de formule van het nationaalsocialisme. Van Grieken heeft een behoorlijke jas en das aan, maar Dewinter had dat ook. En het nieuwe volk, zoals Dries Van Langenhove, ik moet daar niet van hebben.”

Beerput

Bij Vlaams Belang zijn ze niet gediend met de uitspraken van De Gucht. “Het is niet omdat de beerput van zijn eigen partij overloopt dat hij met drek moet gooien naar ons”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die een klacht voorbereidt wegens smaad, laster en eerroof.

Met zijn uitspraken criminaliseert De Gucht het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers, meent de VB-leiding. “De Gucht spuwt in het gezicht van 810.000 Vlamingen die worden weggezet als nazi’s”, reageert Van Grieken. Die laat het hier dan ook niet bij en zet juridische stappen. Van Grieken beroept zich op een uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep. Dat oordeelde vorig jaar nog in een geschil met de organisatoren van de Boekenbeurs dat niet bewezen is dat het Vlaams Belang racistisch of discriminerend is. Het Vlaams Belang bezigt die gerechtelijk uitspraak wel vaker om de claim te maken dat het ‘niet racistisch’ is, hoewel dat niet is wat het vonnis stelt.

Twitter bericht wordt geladen...