Direct naar artikelinhoud
Schietpartij

Vier doden, onder wie dader, op festival in Californië, andere dader nog niet gevat

Eén schutter is neergeschoten door een agent en is omgekomen.Beeld EPA

Bij een schietpartij op een foodfestival in Californië zijn ten minste vier doden gevallen, onder wie een dader, en verschillende mensen gewond geraakt. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie. Een andere dader is nog niet gevat. 

Een schutter opende het vuur op bezoekers van het populaire Gilroy Garlic Festival, dat jaarlijks wordt georganiseerd in het stadje Gilroy, ten zuiden van San Francisco. Er vielen in totaal vier doden, onder wie ook de dader. Lokale media berichten dat een van de slachtoffers een 3-jarige jongen is, maar de politie maakte geen details bekend over de identiteit van de slachtoffers.

Het incident vond zondag iets na 17.41 uur lokale tijd plaats. Volgens politiechef Scot Smithee waren er twee daders. Eén schutter is neergeschoten door een agent en is omgekomen. De tweede verdachte is nog niet opgepakt. Het is ook niet duidelijk of die persoon ook geschoten heeft of enkel een ondersteunende rol gespeeld heeft, klonk het op de persconferentie.

De politie vraagt de bevolking om weg te blijven van het festivalterrein omdat het nog steeds een actieve plaats delict is. De daders zouden een gat in een hek gemaakt hebben om het festivalterrein binnen te geraken.

De Amerikaanse president Donald Trump roept de bevolking via Twitter op “voorzichtig” te zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Hartverscheurend’

Volgens raadslid Dion Bracco uit Gilroy kwamen bij de schietpartij drie mensen om het leven, en vielen er ten minste twaalf gewonden. Intussen werd dat aantal bijgesteld naar vier doden en ten minste tien gewonden. Nog volgens het raadslid is inmiddels één verdachte opgepakt. Plaatsvervangend burgemeester van Gilroy, Marie Blankley, noemt de schietpartij “hartverscheurend en tragisch". 

Een ooggetuige verklaarde aan de Amerikaanse zender NBC dat een kogel langs zijn hoofd scheerde en hij veel mensen zag weglopen.

Ook de 13-jarige Evenny Reyes was op het festival. Ze dacht eerst dat ze vuurwerk hoorde, totdat ze iemand zag met een verwonding aan zijn been.

De politie vraagt de bevolking om weg te blijven van het festivalterrein omdat het nog steeds een actieve plaats delict is.Beeld EPA

“We stonden op het punt om te vertrekken toen we een jongen met een bandana om zijn been zagen omdat hij was beschoten", vertelde Reyes aan de lokale krant San Jose Mercury News. “Er lag ook een klein kind gewond op de grond. Mensen gooiden met tafels en knipten hekken door om weg te vluchten". 

Op sociale media zijn verschillende video's verschenen waarop vluchtende festivalbezoekers te zien zijn. Op één van de video's is een luide knal te horen op de achtergrond. “Wat is er aan de hand?”, vraagt een vrouw die in de video te horen is. “Wie gaat er nu schieten op een knoflookfestival?”

Foodfestival

Het Gilroy Garlic Festival is een van de grootste foodfestivals in de Verenigde Staten. Het driedaagse festival vindt sinds 1979 jaarlijks plaats in het Christmas Hill Park in Gilroy. Eten, drinken, livemuziek en kookwedstrijden zijn de ingrediënten van het evenement. Wapens zijn ten strengste verboden op het festivalterrein. 

Meer details over de schutter en de schietpartij zijn op dit moment niet bekend. Maandagochtend lokale tijd zal een tweede persconferentie plaatsvinden.

Twitter bericht wordt geladen...