Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regering

Vlaams Belang opnieuw uitgenodigd bij Vlaams formateur Bart De Wever

VB-voorzitter Tom Van GriekenBeeld REUTERS

Vlaams Belang heeft later deze week, wellicht op donderdag of vrijdag, een nieuwe afspraak met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA). Dat vernam De Morgen binnen de radicaalrechtse partij.

Het lijkt erop dat De Wever de Vlaamse onderhandelingen deze week wil hervatten. De gesprekken op Vlaams niveau liggen intussen een kleine maand stil. Begin juli trok De Wever de handrem op uit strategische overwegingen. Hij wou eerst meer duidelijkheid over de federale formatie krijgen. De Wever vreesde dat de andere partijen daar een paars-groene coalitie wilden afsluiten zonder hem.

De eerste federale ‘formatierondetafel’ van gisteren lijkt die angst nu te hebben verkleind. Volgens meerdere bronnen zal De Wever deze week opnieuw spreken met zijn mogelijke Vlaamse coalitiepartners CD&V, Open Vld en sp.a. Ook het Vlaams Belang, de grote overwinnaar van de verkiezingen op 26 mei, heeft een uitnodiging ontvangen. In de tweede helft van deze week wordt de radicaalrechtse partij bij De Wever verwacht. Dat is vernomen binnen de partij.

Nota

In de eerste dagen na de verkiezingen zat informateur De Wever al meerdere keren samen met een delegatie van het Vlaams Belang. Daarbij werd over een aantal inhoudelijke thema’s gesproken, waaronder inburgering en welzijn. De VB-delegatie, met voorzitter Tom Van Grieken, Chris Janssens en Barbara Pas, kreeg ook een nota gepresenteerd. Al is men binnen Vlaams Belang niet zeker dat het om dezelfde nota gaat als degene die de andere partijen – CD&V, Open Vld en sp.a – te zien kregen.

Het is nog onduidelijk of het oppakken van de Vlaamse draad wil zeggen dat De Wever nu ook echt serieus werk wil maken van een Vlaamse regeringsvorming, of dat hij zal blijven temporiseren. “Federaal hebben de informateurs zondag toch duidelijk gemaakt dat ze eerst de paars-gele piste willen toetsen, met de N-VA en PS in een toekomstige federale regering. Dit geeft ons wat meer houvast om de Vlaamse onderhandelingen te hervatten”, duidt een goedgeïnformeerde N-VA-bron.

Officieel wil de N-VA niets kwijt. “Over de formatie blijven we discreet”, is de reactie van het partijhoofdkwartier.