Direct naar artikelinhoud
Amerika

Kritische Amerikaanse inlichtingenchef vertrekt, Trump wijst loyale Republikein aan als opvolger

De hoogste Amerikaanse veiligheidschef Dan Coats.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter het vertrek van de hoogste Amerikaanse veiligheidschef aangekondigd. Dan Coats (76) legt volgende maand zijn functie neer. Trump bedankte het inlichtingenhoofd voor zijn bewezen diensten en kondigde direct diens beoogde opvolger aan; het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe.

Het is niet bekend of Coats zelf ontslag nam, of dat hij is gedwongen om op te stappen. Met zijn vertrek verdwijnt een van de prominentste critici binnen de regering-Trump. Zo zegt Coats dat Noord-Korea waarschijnlijk nooit afstand zal doen van zijn kernwapenarsenaal, terwijl Trump vindt dat het land niet langer een bedreiging vormt voor de VS. Tegelijkertijd denkt Coats dat Iran juist niet bezig is met de ontwikkeling van kernwapens.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump en Coats botsten ook in het openbaar over de veronderstelde Russische inmenging in de verkiezingscampagne. De inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Moskou zich in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd, maar volgens Trump is dit onzin.

Op een lijn

Als de aanstelling van Ratcliffe wordt bevestigd door de Senaat, krijgt Trump iemand in de ‘Situation Room’ die wel met hem op een lijn zit. Zo is Ratcliffe er ook van overtuigd dat de Russen zich niet met de verkiezingen hebben bemoeid. Hij kwam vorige week nog in beeld toen hij speciaal aanklager Robert Mueller tijdens een hoorzitting in het Congres ondervroeg. Hij verdedigde de president toen vurig.

De directeur van de nationale inlichtingendiensten coördineert de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten. Coats vervulde die functie sinds maart 2017.

Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe zal, als de Senaat daarmee instemt, het nieuwe inlichtingenhoofd worden.Beeld AP