Het wespenseizoen is weer begonnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het wespenseizoen is weer begonnen. © iStock

Hoe voorkom je dat je wordt gestoken door een wesp? En wat als het toch gebeurt?

Wespen zijn ongenode gasten in de zomer. Ze laten zich maar moeilijk verjagen op het terras of als je in de tuin zit. Bovendien kunnen ze lelijk steken. Zo’n wespensteek kan gevaarlijk zijn als je er allergisch op reageert, als je ter hoogte van mond of keel wordt gestoken of meerdere keren. Wat moet je doen direct na een wespensteek? En hoe voorkom je dat je wordt gestoken? Hendrik Moermans van Natuurpunt geeft advies.

28 reacties

  • Freddy Van remoortere

    4 jaar geleden
    Plaats op je buitentafel een schaal met gemalen koffie en steek in brand....dat blijft smeulen en de wespen kunnen niet tegen de geur.....grrr
  • Robert Bruyland

    4 jaar geleden
    Een wespennest kun je vernietigen met mierenpoeder, gewoon aan de ingang van hun nest strooien en je bent er vanaf. Ze worden hierbij niet agressief. Bij een steek moet je de plaats v/d steek, zoveel als je verdragen kan, verwarmen met warm water of een steen, tot de pijn verminderd. Nadien de plaats insmeren met een stift tegen lippenkloven. Je zal geen zwelling hebben en de pijn verdwijnt veel vlugger.Ik heb dit jaar al vier nesten vernietigd. Zo ook met kwallensteken of andere neteldieren.
  • Yoke Penninckx

    4 jaar geleden
    Dit jaar hebben we er tot nu toe eentje gezien in de tuin. Andere jaren veel meer. Nu wel meer bijtjes en vlinders.
  • Lindsey Clauw

    4 jaar geleden
    Ze gewoon gerust laten en er niet achter slaan. Als er èèn op je zit of rond je vliegt gewoon gerust laten, ze gaan vanzelf weer verreekke vertrekken
  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Heb je al eens geprobeerd deze bijen of wespen toe te laten in je bubbel. Dan pas zal je zien dat deze beestjes niets doen. Ik jaag ze nooit weg, en dat leer ik nu aan mijn kleinkinderen. Deze beestjes rieken veel beter dan wij, en ze onthouden de reuk. En als je die ervaring eens heb meegemaakt dan is het of ze jouw komen begroeten, ze rieken eventjes aan u en ze laten u gerust. Eens eerlijk proberen. Geef dit gevoel ook eens een kans.