© JAA

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

MS-patiënt Toon (64) wint 1.000 euro met muzikale vredesboodschap

Vanavond vindt in De Kaekelaar de creatie plaats van de Selima Suite. Noten en tekst komen van Toon Daems (64), die hiermee de compositiewedstrijd ‘Walter Heynen’ won van de Muziek- en Woordacademie. Orkest, samenspelgroepen en kinderkoor van de academie zelf voeren het werk uit.

jaa

Toon Daems werd in 1989 getroffen door MS en zit sindsdien in een rolstoel. Maar zijn optimistische aard, liefde voor zijn drie kleinkinderen en passie voor muziek, maken dat hij die handicap bewonderenswaardig draagt. Er blijkt heel wat talent te schuilen in de man, die nochtans nooit beroepshalve met muziek is weggeweest. Zijn palmares oogt indrukwekkend. Daems schreef diverse kindermusicals, oratoria en requiems en viel ook al enkele keren in de prijzen. In 2005 werd hij met zijn hommage aan Mozart laureaat van de compositiewedstrijd die Klara organiseerde naar aanleiding van 75 jaar radio.

Met het winnen van de wedstrijd ‘Walter Heynen’ wordt de erelijst van de Schotense componist weer wat langer. “Het moest gaan om een werk voor schoolkoor en –orkest. Toen ik dat las, moest ik onmiddellijk denken aan ‘Wel Anne Marieke, waar gaat gij naartoe?’. Dat is een vrolijk oud Vlaams lied van Jan Frans Willems (1793-1846) over een meisje dat gaat flikflooien met soldaten”, weet Toon.

De opvoering van de Selima Suite wordt ingepast in het Benefietconcert (19 uur) dat de academiegemeenschap vanavond organiseert in De Kaekelaar.

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER