Direct naar artikelinhoud
Politiek

Informateurs blijven geloven in regering met N-VA en PS: opdracht verlengd tot 9 september

Koning Filip met informateurs Reynders en Vande Lanotte.Beeld BELGA

Koning Filip heeft de opdracht van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte verlengd tot 9 september. Het duo is ‘iets optimistischer’ na het rondetafelgesprek met 7 partijen zondagavond, zo zeiden beide heren op een persconferentie. Een regering met zowel N-VA als PS, op dit moment ‘de belangrijkste formule’, blijft mogelijk, geloven ze.

Reynders en Vande Lanotte gingen vanmiddag bij de koning verslag uitbrengen over de geboekte vooruitgang in hun informatieopdracht. Die oogt redelijk beperkt. Zondag kregen de informateurs wel voor het eerst rivalen N-VA en PS rond de tafel, maar vanmiddag was er al een nieuwe verklaring van PS-kopstuk Paul Magnette dat zijn partij nog altijd niet van plan is met N-VA te besturen

Toch gaat de opdracht verder. Zolang PS-voorzitter Elio Di Rupo de preformatiegesprekken niet afbreekt, zien de informateurs ruimte om door te gaan. “De koning heeft ons gevraagd de dialoog verder te zetten met alle partijen die een rol kunnen of willen spelen”, zeiden de informateurs op een persconferentie. Ze zullen opnieuw verslag uitbrengen aan de koning op 17 augustus en 9 september.

‘Belangrijke stappen gezet’

De komende dagen plannen Reynders en Vande Lanotte bilaterale gesprekken met de verschillende betrokken partijen. Ondanks de verklaring van Magnette, blijft een formule met zowel PS als N-VA aan boord “één van de formules waar we aan werken”, aldus Vande Lanotte, “en misschien wel de belangrijkste op dit moment”. “Dat is ook logisch, dat we de twee grootste partijen uit Noord en Zuid willen samenbrengen.”

Gisterenavond kregen de informateurs voor het eerst zeven politieke partijen, waaronder ook PS en N-VA, samen rond de tafel. Dat was een goed gesprek, vinden Reynders en Vande Lanotte, die “een beetje optimistischer” geworden zijn. “Sinds 20 mei zijn er een aantal stappen vooruit gezet”, klinkt het. Een regering met PS en N-VA blijft dan ook mogelijk, klinkt het. “Mocht ik zeker zijn dat dat niet lukt, zou ik daar niet mee bezig zijn. Die mensen zitten daar ook niet om hun of onze tijd te verdoen”, aldus Vande Lanotte.

De kloof tussen beide partijen mag dan diep zijn, maar “een kloof betekent dat er van de ene naar de andere kant bruggen gebouwd moeten worden. Er bestaan geen onoverbrugbare kloven”, besloot hij.

Begroting

De informateurs zullen tot 2 augustus gesprekken blijven voeren met de 7 partijen die zondag aanwezig waren bij het rondetafelgesprek aan de hand van hun preformatienota. Die bevat de prioriteiten en uitdagingen die de partijen sinds 30 mei naar voor hebben geschoven. Van 2 tot 12 augustus werken ze voort aan hun nota, daarna gaan de besprekingen verder.

Reynders en Vande Lanotte zeiden op de persconferentie ook met grote aandacht de nijpende begrotingssituatie te blijven volgen. Volgens het meest recente rapport van het Monitoringcomité bedraagt het structurele tekort op dit moment 1,5 procent van het BBP. Dat is een achteruitgang van 2,2 miljard tegenover 2018. Om het uitgestippelde traject voor dit jaar na te leven, moet zelfs bijna 4 miljard worden gevonden.