Direct naar artikelinhoud
Filmfestival

Nieuwe filmfestivals in Antwerpen? Eentje ervan ruikt wel heel erg naar oplichting

Nieuwe filmfestivals in Antwerpen? Eentje ervan ruikt wel heel erg naar oplichting
Beeld Getty Images/iStockphoto

Krijgt Antwerpen volgend jaar niet één, maar twee nieuwe filmfestivals? Zo lijkt het alvast op de website van Antwerp International Film Festival Belgium. Maar alles ruikt naar oplichting. Schering en inslag in de filmfestivalwereld.

Van 3 tot 10 oktober 2020 vindt de eerste editie van het Antwerp International Film Festival Belgium plaatsvinden, zo staat te lezen op platform FilmFreeway. Na de recente aankondiging van het eerste internationale filmfestival in de havenstad, doet de komst van een tweede extra verdacht aan. 

De afgelopen jaren schieten dergelijke valse of pseudofestivals als paddenstoelen uit de grond. Ze profileren zich online als waardevolle initiatieven, maar zijn in feite enkel uit op het geld van filmmakers.

Deze frauduleuze praktijken verzieken de filmindustrie, zo blijkt uit de reactie van de sector zelf. ‘s Werelds grootste kortfilmfestival in Clermont-Ferrand waarschuwde er eerder dit jaar nog voor. Voorlopig met te weinig resultaat, blijkt nu.

Entry fees

Een ‘submission platform’ als FilmFreeway is een handige tool voor regisseurs. Via enkele klikken kunnen ze hun film insturen naar meerdere festivals tegelijk. Maar wie niet goed oplet verliest al snel uit het oog dat ondertussen maar liefst 8.121 festivals staan ingeschreven op het platform. Een waanzinnig en ongeloofwaardig getal.

Films insturen kost ook geld. Daarmee betaalt de maker voor de tijd en expertise van het festivalselectieteam. Tegelijk is zo’n fee ook een manier om het aantal inzendingen te beperken. Onderweg pikt ook FilmFreeway een graantje mee: per fee neemt het een commissie van 8,5 procent. Dat houdt zo een heel ecosysteem in leven, waardoor er zelden wordt ingegrepen tegen frauduleuze organisaties.

Het Antwerp International Film Festival Belgium kiest nu mee een plekje tussen de andere nepfestivals. Zo vraagt dit beginnende ‘festival’ sommen tussen de 45 (voor korte films) en 75 (voor langspeelfilms) dollar. Die prijzen liggen in lijn met het grootste onafhankelijke filmfestival in de VS, Sundance. Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, dat dit jaar aan haar 25ste editie toe is en ondertussen de status van Oscar-, Bafta- en EFA-qualifying heeft vergaard, vraagt amper 8 dollar voor een internationale kortfilm.

Hotel

Is deze onbekende organisatie dan enkel op geld uit? Daar lijkt het in elk geval op. Wie naar het contactnummer belt, komt bij het Quality Hotel in de Molenbergstraat in Antwerpen terecht. Daar weten ze blijkbaar van niets, terwijl het festival uitpakt met één unieke festivallocatie: vertoningen, workshops, netwerkmomenten en de prijsuitreiking van de Antwerp International Film Awards.

Ook festivalcoördinatrice Maggie Anwar is hen onbekend. De Italiaanse producent-actrice met Ethiopische roots woont, voor zover we konden checken, niet eens in België.

Daarmee moeten heel wat alarmlichten beginnen knipperen. Wie zijn film graag in de havenstad vertoont, kan dus beter zijn pijlen richten op het voorlopig enige echte International Film Festival Antwerpen (IFFA), dat in maart 2020 voor het eerst haar rode loper uitrolt. “We betreuren uiteraard dat soort praktijken ten zeerste”, zegt Ben Geysen van IFFA over de frauduleuze ‘concurrent’. “De voorbereidingen voor ons festival zitten gelukkig volledig op schema.”