Direct naar artikelinhoud
SportCrossfit

Crossfit populair in België: ‘De compleetste sport ter wereld’

Crossfit in Halle.Beeld Thomas Nolf

Sinds 2012 probeert ze zich te kwalificeren, dit jaar is het gelukt. De Belgische Carmen ‘Boz’ Bosmans kan zich dit weekend tot fitste vrouw ter wereld kronen op de Crossfit Games in de VS. Ook in ons land kent de ‘meest complete sport’ inmiddels een trouwe aanhang.

Haar naam doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar Carmen ‘Boz’ Bosmans is absolute wereldtop in crossfit. Sinds 2012 probeert ze zich te kwalificeren voor de Crossfit Games. Laat ons dat hier voor de gemakkelijkheid het wereldkampioenschap meest fitte lichaam ter wereld noemen. In de nichepodcast Innerfight vertelt ze dat vooral maag- en darmproblemen haar in het verleden hebben tegengehouden. Wie de Instagram-tijdlijn van Boz doorneemt, ontdekt spiermassa bij de Belgische waarvan u niet wist dat ze bestond.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@carmenbosmans) op

Sinds een kleine tien jaar is crossfit van de Verenigde Staten naar België overgewaaid. De kracht- en conditietraining werd uitgevonden door het duo Greg Glassman en Lauren Jenai in 2000. De hele theorie is gebaseerd op functioneel bewegen. Atleten gebruiken oefeningen en technieken uit het olympisch gewichtheffen, turnen en atletiek. “Crossfit is de meest complete sport ter wereld”, zegt Carine Sermon, die in 2011 een van de eerste crossfitzalen in België opende.

Het enige wat je nodig hebt om te crossfitten is een zogenaamde box of sportzaal en een gediplomeerde trainer. “Crossfit is gegroeid uit het idee dat je aan alles wat je in een garage vindt voldoende hebt om superfit te worden”, zegt Gijs Balis, trainer bij Crossfit Lummen. Denk aan banden, touwen, staven en gewichten. “In ons functionele fitnessonderdeel werken deelnemers alleen met hun eigen lichaam en elastieken.” Een typische crossfittraining bestaat uit een opwarming, een technisch gedeelte en een work-out of the day. Het gaat om een hoge intensiteitstraining die maximaal een uur duurt.

Drie keer per week

In België zijn er volgens de officiële crossfitwebsite 86 plekken waar u zich kunt inschrijven voor het totaalpakket aan fitness. Uit een rondvraag van De Morgen bij verschillende crossfitzalen blijkt dat de zaken goed gaan. “U start uw artikel met een verwijzing naar Carmen Bosmans,” zegt uitbater Sermon, “maar onze leden hebben helemaal niet de ambitie om de fitste van de wereld te worden.” Sermon ontmoet vooral mensen die het beu zijn om niets te doen en in crossfit hun gading vinden.

Crossfit.Beeld Thomas Nolf

Wat heeft de sport dan voor op pakweg klassieke fitness? Volgens Stefanie De Preter van Crossfit Mechelen heeft veel te maken met de groepssfeer. “In fitness ben je op jezelf aangewezen, bij crossfit sport je in groep.” Mensen moedigen elkaar aan en ondersteunen elkaar tijdens de moeilijkste momenten. “Veel mensen maken hier nieuwe vrienden. Iedereen staat in een zaal met korte short en sportschoenen. Je weet bij wijze van spreken niet met welk soort wagen anderen zijn toegekomen. Iedereen is gelijk.”

De prijs voor een abonnement in een crossfitclub varieert van regio tot regio. In Lummen betalen leden 85 euro per drie maanden. Bij Cross Fit on The Road in het Brusselse betaal je 70 euro per maand. “Dat lijkt veel, maar je wordt wel elke minuut die je hier bent begeleid”, benadrukken de trainers. De meeste zalen raden hun leden aan om minstens drie keer in de week een uur te crossfitten. “Alleen op die manier haal je resultaten. Al is het even belangrijk om voldoende te rusten”, benadrukt De Preter.

Alle trainers in crossfitclubs zouden minstens een zogenaamd crossfit level 1-diploma moeten hebben. Dat kunnen ze halen door zich in te schrijven voor een opleidingsweekend plus examen bij het bedrijf Crossfit. Kostprijs: 1.000 euro. Om de vijf jaar moeten trainers hun examen opnieuw doen. Ook een crossfitbox openhouden doe je niet zomaar. Daar vraagt het Amerikaanse moederbedrijf een jaarlijkse bijdrage van 2.700 euro voor. “Dat hebben de oprichters van crossfit goed bekeken”, lacht trainer Balis.