Direct naar artikelinhoud
Monetaire politiek

Nog drie Europese kandidaten in de running voor IMF-topfunctie

Haalt de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, ex-voorzitter van de Eurogroep, opnieuw een Europese topfunctie binnen?Beeld AFP

Het deelnemersveld om Christine Lagarde op te volgen aan de top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is door Europa teruggebracht tot drie kandidaten: de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, de Bulgaarse Kristalina Georgieva en de Fin Olli Rehn. Deadline is begin september.

Vorige vrijdag had het Franse ministerie van Financiën, dat de onderhandelingen leidt voor de Europese Unie, een shortlist van vijf namen opgesteld voor de topfunctie van IMF-baas. Een consensus werd echter niet bereikt, en dus zijn twee namen alvast geschrapt: de Portugees Mário Centeno, huidig voorzitter van de Eurogroep, en de Spaanse Nadia Calviño, de Spaanse minister van Financiën. De Franse onderhandelaars zouden dat zo gebrieft hebben aan twee hooggeplaatste ambtenaren, aldus de krant Financial Times

Blijven over: de Nederlandse oud-minister Jeroen Dijsselbloem, de Bulgaarse president van de Wereldbank Kristalina Georgieva en de Finse ex-eurocommissaris van Economie Olli Rehn. Het IMF heeft de deadline begin september gezet voor landen om een kandidaat te nomineren, wanneer Lagarde officieel afstand doet van haar mandaat. Tegen begin oktober wil het IMF dan een nieuwe directeur voorstellen.

Christine Lagarde neemt in september afscheid van het Internationaal Monetair Fonds.Beeld AFP

Vrees

De EU wil zo snel mogelijk een gepaste vervanger vinden voor Christine Lagarde. De vrees bestaat dat als er geen Europese voorkeurskandidaat uit de bus komt, een aantal groeimarkten zoals India of Brazilië zullen azen op de positie, die nu als deel van een informele overeenkomst met de VS naar Europa vloeit. 

Die vrees lijkt terecht. Volgens waarnemers steunt Frankrijk de Bulgaarse Georgieva als compromiskandidaat, hoewel die kandidatuur wel een verandering in de regels nodig heeft, zodat een ‘65-plusser in directeursfunctie’ mag solliciteren. Die gevraagde aanpassing botst op weerstand bij een meerderheid van de EU-lidstaten. Jeroen Dijsselbloem lijkt dan weer te kunnen rekenen op de steun van de Noord-Europese landen, waaronder ook Duitsland. Ook Rehn zou eventueel op die steun kunnen rekenen.