© Leo De Nijn

Oudste kermis houdt stand: “Zolang we niet in onze eigen portemonnee moeten zitten, gaan we door in Katanga”

In de Mechelse wijk Katanga vindt dit weekend de 86ste editie van de wijkkermis plaats. “We zijn de laatste der Mohikanen en we blijven strijden tot de laatste snik. Komend weekend laten we Mechelen weer zien dat ze in Katanga er nog een flinke lap op kunnen geven”, zegt de 67-jarige voorzitter Swa Stok.

Leo De Nijn

Voor de organisatoren van de wijkkermis blijft het een heel jaar hard werken om in augustus de apotheose te kunnen vieren. Gemakkelijker wordt het er niet op, want het organiseren van zo’n tweedaagse kermis kost bloed, zweet en soms zelfs tranen, maar vooral ook veel geld. “Het is niet te geloven wat er allemaal bij komt kijken. Er komen elk jaar nog wat extra regeltjes op ons af die het ons alleen maar moeilijker maken. We zwoegen en bedelen bij sponsors de biervaten bij elkaar om dit weekend te kunnen feesten, maar het is gelukt: de kermis in onze wijk staat weer op poten. Met een sterk programma”, zegt wijkburgemeester Leslie Droog.

Katanga is een typische arbeiderswijk die na de Eerste Wereldoorlog ontstaan is. Deze stadswijk bevindt zich in de buurt van de Liersesteenweg, met straatnamen genoemd naar rivieren, zoals de Maas-, Samber-, Amblève- en Ourthestraat. De naam van de wijk verwijst naar de gelijknamige Congolese provincie, maar geen mens schijnt te weten waarom. “Er heeft hier ook nooit een Congolees gewoond. Nog voor er woningen waren in de wijk, stonden er wel barakken zoals destijds ook in de Congolese provincie Katanga te vinden waren. Dat is de enige link die we er kunnen aan geven”, zegt voorzitter Swa Stok.

Stad betaalt tent

Bestuursleden Swa Stok, Helga Schepers, Sabrina Stok, Leslie Droog en penningmeester Erwin Meys kwamen dinsdagavond samen in het buurthuis van Katanga om de laatste voorbereidingen te treffen. Een twintigtal vrijwilligers draagt een steentje bij. “Het heeft weer aan een zijden draadje gehangen”, zegt de voorzitter. “Zonder de steun van de stad Mechelen, die de tent financiert, was het gedaan. Ook hebben we een aantal nieuwe sponsors gevonden om de andere financiële gaatjes te vullen. Want als je een kermis zonder een geanimeerd programma moet organiseren, dan kan je beter de boeken dichtdoen, zoals vele anderen ons hebben voorgedaan in andere Mechelse wijken.”

Jonge gezinnen

De initiatiefnemers hopen de verbondenheid met de buurtbewoners weer op gang te krijgen. “Er zijn in de wijk enkele jonge koppels met kinderen komen wonen. Dat opent perspectieven voor de toekomst, want de trekkers van vandaag worden stilaan een dagje ouder”, geeft ook Leslie Droog mee, die Paul Spans heeft opgevolgd.

Hoelang ze er in Katanga nog willen mee doorgaan ? “Zolang we niet in onze eigen portemonnee moeten zitten, kunnen we misschien wel de honderdste editie halen. Dat zou wat zijn. Toch spelen we met het idee om voor de negentigste kermis misschien de ‘serieuse en plezante wandeling’ weer in te voeren, waarbij we met onze bolhoed door de wijk trekken. Dat hebben we in 2016 moeten stopzetten omdat we toen nog maar met zes man deelnamen, van wie het grootste deel bestuursleden. Het wordt een streefdoel”, mijmert Swa Stok.

Het programma

Zaterdag 3 augustus: 13u, koffietafel voor 60-plussers; 14u, optreden van Diva Nonz; 20u, Hits on Tour; 21.30u, optreden van Sergio.

Zondag 4 augustus: vanaf 10u, ontbijt met spek en eieren (5 euro); 13u, sjoelbakwedstrijd; 15u, grote kaart- en bingowedstrijd; 18.30u, optreden van John Reels.

Katangakermis, zaterdag 3 en zondag 4 augustus, in feesttent aan het Buurthuis op de Liersesteenweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER