© RR

OM hard voor doodrijder Saar (15): “Mocht ik kunnen, zou ik om 20 jaar vragen”

De doodrijder van het 15-jarige meisje Saar Gevaert uit Gits, Miguel V. heeft zich op zijn proces publiek verontschuldigd. De zaak van het ongeval met vluchtmisdrijf van 17 december 2015 vond dinsdag plaats voor de politierechtbank in Kortrijk, gevolgd door heel wat belangstellenden. Ook de familie van Saar Gevaert nam het woord.

Saar Gevaert werd vorig jaar van de weg gemaaid in Gits ter hoogte van de Koolskampstraat. Ze overleed korte tijd later aan haar verwondingen. De aanrijder reed gewoon door en gaf zich pas uren later aan. De wagen waarmee M.V. Saar Gevaert aanreed was niet verzekerd, niet gekeurd en niet ingeschreven. Hij werd eerder voor gelijkaardige feiten veroordeeld in 2006 en werd ook al eens veroordeeld voor vluchtmisdrijf in 2006. M.V. bleek tevens licht geïntoxiceerd.

Het openbaar ministerie was hard voor de aanrijder en meent dat het ongeval nooit had mogen gebeuren, als M.V. had lessen getrokken uit eerdere veroordelingen. “Als ik zou kunnen, zou ik om 20 jaar vragen”, aldus de procureur.

© RR

De advocaat van de ouders en de familie focuste zich op het bedrag dat de ouders kregen van het waarborgfonds. Dat bedraagt 12.500 euro per ouder, maar volgens de advocaat is dat niet de waarde van een overleden kind. Eerder dan voor de centen, pleitte hij ervoor dat de indicatieschaal wordt herberekend op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het leed van ouders die hun kind verloren in een ongeval. De verzekering van de dader dacht daar anders over en zorgde voor een pijnlijk moment bij de familie.

Verpletterend dossier

De advocaat van de beklaagde probeerde niet om de feiten te ontkrachten. “Het is een verpletterend dossier. Het zou absurd zijn om hier te pleiten om deze man terug in het verkeer te krijgen. Ook mijn cliënt neemt dit mee voor de rest van zijn leven. Hij is niet gevoelloos noch berouwloos.”

De zus van Saar, Stien, nam kort het woord. “Zij was het laatste puzzelstukje in een puzzel die we nooit meer gaan kunnen afmaken”, aldus de zus. Ook de moeder van Saar Gevaert nam het woord. “Laat haar dood niet zinloos voorbij gaan! “, smeekte ze. De ouders willen zich verder inzetten om ongevallen met vluchtmisdrijf tegen te gaan, en willen bovenal dat de daders zich daarvoor inzetten in plaats dat men ze een gevangenisstraf oplegt.

Helemaal aan het einde nam ook M.V. het woord. Hij richtte zich naar de tientallen familieleden, vrienden en kennissen in de zaal. “Ik bied oprecht mijn excuses aan”, aldus de snikkende dader.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER