Afbeelding ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © ANP XTRA

Hoge Raad voor Justitie: “Selectie en controle van bewindvoerders moet beter. Risico op misbruik en fraude”

De selectie van bewindvoerders, die door vrederechters worden aangesteld voor personen die niet (meer) in staat zijn om hun financiën te beheren, gebeurt niet transparant genoeg. Bovendien moet ook de controle op de bewindvoering beter. Dat concludeert de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) na een audit van twee jaar bij de vredegerechten. In totaal formuleert de HRJ veertig aanbevelingen.

8 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Er zou ook een aanspreekpunt of ombudsman moeten komen waar vertrouwenspersonen en familieleden terecht kunnen met klachten en eventueel doorverwezen worden naar de juiste diensten als ze misbruiken willen aanklagen.
  • Paul Vanmaldeghem

    5 jaar geleden
    Eerlijkheidshalve misschien ook vermelden dat de grootste en meest frequente misbruiken gebeuren voor er een bewindvoerder wordt aangesteld. Mensen worden beroofd en bestolen door hun eigen familie en zogezegde vrienden. Vervolgens worden ze in de armen van het OCMW geduwd, waar niets ondernomen wordt om hun geld en eigendom te recupereren. Klachten blijven zonder gevolg want niet prioritair voor parketten. Bewindvoerders krijgen dan de ondankbare taak om het op te lossen.
  • Pascal Aernoudt

    5 jaar geleden
    Een beerput is het en vechten tegen de bierkaai; vrederechter stelt bewindsvoerder aan...familie totaal geen inspraak.Geen inzage tot jaarverslag van patiënt. Een ware schande.
  • Ludo Hermans

    5 jaar geleden
    Zal de nieuwe justitieminister (in deze en in andere) zijn verantwoordelijkheid opnemen, nadat zijn voorganger dat altijd weigerde?
  • Patrick Rasschaert

    5 jaar geleden
    Inderdaad maar ook strengere controle op budgetbegeleiding want meermaals ervaren mensen in een moeilijke situatie dat de betalingen naar schuldeisers niet altijd even correct gebeuren.