GAIA brengt ‘ontoelaatbaar leed van proefdieren’ aan het licht in schokkende video

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een schokkend filmpje naar buiten gebracht van proefdieren aan de Vrije Universiteit Brussel. De beelden werden gemaakt tijdens een undercoveroperatie van drie maanden. Op de beelden is onder andere te zien hoe de dieren elkaar opeten en hoe ze gedood worden.

Opgepast! De video bevat schokkende beelden!

lbo

Tussen maart en juni 2016 werkte een undercoveronderzoeker in opdracht van GAIA als dierenverzorger in het Animalarium van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, Jette Campus). “GAIA’s onderzoeker zag hoe proefdieren die voor pijnlijke testen gebruikt worden, onvoldoende of slecht verzorgd worden”, zo klinkt het bij GAIA. “Hij zag ook hoe ze op wrede, zelfs schokkende wijze gedood worden, hoe hun lijden onvoldoende ernstig wordt genomen en hoe ze op een lakse wijze verwaarloosd worden waarbij amper rekening wordt gehouden met hun welzijn.”

“Ernstig dierenleed vastgesteld”

In het proefdierencentrum lijden de proefratten, -muizen, -konijnen en –varkens volgens de dierenrechtenorganisatie veel meer dan vooropgesteld of aangegeven wordt in de testen waarvoor ze gebruikt worden. “GAIA heeft veelvuldig, ernstig dierenleed vastgesteld, talrijke mankementen en wetsinbreuken die minutieus op beeld en papier werden bijgehouden door onze onderzoeker”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

“ Proefdieren worden gedood na beëindiging van een experiment of wanneer men hen niet langer nuttig acht. De vastgestelde dodingsmethoden beantwoorden niet aan de specifieke wettelijke voorwaarden die duidelijk omschreven zijn in het Koninklijk besluit van 2013 betreffende de bescherming van proefdieren, en de Europese richtlijn 2010/63/EU betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden.”

Muizen onthoofd

GAIA heeft het onder andere over de nek van muizen die gebroken wordt met een pen of een schaar, jonge muizen die onthoofd worden, pasgeboren muizen die levend in de diepvries worden gestoken,...”Ook biggetjes worden onthoofd. Of de kop van pasgeboren muizen wordt afgeknipt met een schaar. De kooien zijn ook overbevolkt, waardoor de dieren dwangneurotisch gedrag beginnen te vertonen.”

Vergunning Animalarium opschorten

Op grond van deze vaststellingen eist GAIA dat de bevoegde Brusselse Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, de praktijken in het Animalarium van de VUB grondig, onafhankelijk en onaangekondigd laat doorlichten. Michel Vandenbosch: “Bianca Debaets moet de vergunning van het Animalarium minstens opschorten. De mistoestanden moeten stoppen.”

Volgens GAIA was een undercoveronderzoek de enige manier aan accurate en betrouwbare informatie te geraken over de realiteit van het dierenleed in die instellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen