© Shutterstock

“Wacht op het gouden uur en mijd het midden”: tips voor de beste vakantiefoto’s

Wat is een mooie zomervakantie zonder de leuke herinneringen achteraf? En die foto’s zijn nog het leukst als ze goed genomen zijn en zo op sociale media volledig tot hun recht kunnen komen. We vroegen Vicky Bracke van ‘Snap The Moment’ naar de beste tips voor vakantiekiekjes.

flb

Vicky Bracke richtte met ‘Snap The Moment’ haar eigen bedrijfje op, dat zich specialiseert in foto’s nemen met je smartphone. Wij vroegen haar om haar beste tips. Maar voor je eraan begint, is een goede voorbereiding een must…

VOORBEREIDING

- Maak dat je altijd een oplader bij de hand hebt en vergeet ook je powerbank niet. Je batterij gaat namelijk sneller leeg in andere temperaturen.”

OMGEVING EN GEBOUWEN FOTOGRAFEREN

- Kijk anders rond dan je gewoon bent. Als je bewuster gaat kijken, zul je ook interessantere foto’s maken. “Ik zeg altijd een mooie foto maken, begint bij een mooie foto zien. Neem een tiental minutentijd. Zet je bijvoorbeeld op een rots en overschouw de omgeving. Een oog voor mooie foto’s kun je ontwikkelen.”

- Zoom nooit in. Vanuit technisch perspectief is het belangrijk om nooit de digitale zoom te gebruiken. “Op die manier breng je het voorwerp niet dichter, zoals vaak verkeerd wordt gedacht, maar blaas je het beeld enkel op waardoor het onscherp wordt.

- Toch zoomen? Ga dan zelf dichter bij het voorwerp of de persoon staan. Tegenwoordig heb je ook wel al smartphones met een optische zoom, maar die zijn vaak duur.

- Houd je aan de regel van derden. “Probeer het onderwerp van je foto eens uit het midden weg te halen. Dat kan je makkelijk doen door het raster aan te zetten op je smartphone. Vier lijnen verdelen je foto in negen gelijke vlakken. Vervolgens zet je je hoofdonderwerp op een van de kruispunten van die lijnen.”

- “Ga niet altijd voor het landschap in zijn totaliteit, maar durf ook een detail te fotograferen.”

- “Bij gebouwen krijg je heel vaak een beetje vervorming waardoor het beeld wat scheeftrekt. Dat los je op door ver genoeg van het gebouw te gaan staan. Of klim ergens op zodat je zelf hoger staat.

- Verschillende apps kunnen het perspectief rechttrekken. De beste hiervoor is VSCO.”

- Gebruik filters nooit te enthousiast. “Je kunt het contrast en de schaduw wat bewerken, maar overdrijf niet.”

- “Verplaats jezelf. Een ander standpunt, levert soms verrassende beelden op. Kijk bijvoorbeeld eens omhoog.”

KIEKJES VAN MENSEN

Selfies

- “Hou de camera iets hoger en neem nooit foto’s van onderuit. Niemand wil je dubbele kin of neusgaten zien.”

- “Draai je gezicht een beetje en kies er daarbij voor je mooiste kant naar de camera te richten. Enkel mensen met een symmetrisch gezicht hebben geen beste kant, waardoor ze ook fotogenieker zijn.”

- “Hou je smartphone vast met een gestrekte arm, anders wordt je beeld vervormd. De vervorming zit namelijk aan de zijkanten van je beeld. Als je de selfie van te dicht neemt, wordt je hoofd vervormd.”

Portret

- “Probeer mensen zo spontaan mogelijk te laten poseren. Deze foto’s tonen meer emoties en vertellen bijgevolg vaker een verhaal.”

- “Vermijd hard zonlicht, want dat levert een hele harde schaduw op. Als je toevallig op reis maar een keer een plaats aandoet en er is een felle zon, probeer dan de persoon die je wilt fotograferen in de schaduw te plaatsen.”

- “De beste momenten van de dag om een foto te nemen? Tijdens het zogenoemde gouden uur, dat plaatsvindt tijdens het eerste uur na de zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang. Het levert een magische sfeer op door het indirect zonlicht en het maakt de foto’s veel zachter. Deze tip is ook ideaal als je landschappen fotografeert.”

Meer tips om zelf foto’s te maken? Download het e-book op Vicky’s site of volg een van haar workshops (vanaf oktober).

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws