Tip voor de barbecue: zo krijg je vlees altijd perfect gaar
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. Vandaag legt hij uit hoe je makkelijk kunt weten of je vlees goed gaar is.
Als je een steak direct van de grill op je bord legt en er een mes in zet, lopen alle sappen eruit en is je biefstuk verpest
Niets verdrietigers dan na lang wachten een kipsaté voorgeschoteld krijgen die vanbinnen nog rauw blijkt te zijn. BBQ-expert Marvin Mumu heeft een oplossing, zo legt hij uit aan de hand van stukken varkenshaas en biefstuk. “Toch wel het spannendste stukje vlees op de barbecue om thuis klaar te maken”, aldus de kenner.
Hij begint met het dichtschroeien van de stukken vlees. “Dat zal ongeveer twee à drie minuten aan beide kanten zijn”, zegt de chef. Hierna sluit hij de klep van de barbecue. “Dan krijg je een soort van oveneffect. Zodat het vlees mooi gaart aan beide kanten.”
Barbecueën blijft ook voor kenners enigszins een kwestie van gevoel. Met zijn barbecuetang knijpt Mumu in de zijkant van het vlees. “Op het moment dat je voelt dat het vlees wat steviger wordt, plaats je het op een minder heet gedeelte van de grill. Of je haalt het vlees van de grill, omdat je denkt dat hij er al bijna is”, zegt hij, verwijzend naar de gaarheid van het vlees.
Bij het grillen van steaks is nog een ander aspect belangrijk: het rusten. Daarmee zorg je dat alle sappen die in het vlees zitten ook in het vlees blijven. “Als je een steak direct van de grill op je bord legt en er een mes in zet, lopen alle sappen eruit en is je biefstuk verpest”, aldus Mumu.
Hier geldt de vuistregel: de rusttijd is de helft van de tijd die het vlees heeft gegaard. ,”Geef het vlees daarna nog een paar seconden op de grill zodat hij weer mooi warm is.”
Thermometer
Hoewel biefstuk en varkenshaas de spannendste soorten vlees zijn, schieten mensen bij kip en varkensvlees ook weleens in de stress. Voor hen is een keukenthermometer geen overbodige luxe. “Door simpel de thermometer in het vlees te steken kun je controleren of het vlees gaar is.” Op de website van BBQ-helden staat een handig overzicht met welke kerntemperaturen de gewenste gaarheid opleveren.
Mocht je geen thermometer hebben, dan bestaat er een provisorische oplossing. “Snijd je vlees een klein beetje in op het dikste stuk en kijk of het vlees wit en sappig is.” Hier zitten wel restricties aan, vervolgt Mumu: “Het insnijden is heel handig bij een stukje kip of varkensvlees maar is ten strengste verboden bij een steak. Dan stee(a)k je hem echt lek en wordt ’ie gortdroog.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
-
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBernd Vaes
PEDRO KOFFIEBAR