De Mayak-site in Rusland.
Volledig scherm
De Mayak-site in Rusland. © Wikimedia

Nucleaire wolk trok twee jaar geleden over Europa,
nu hebben wetenschappers bron kunnen traceren

Wetenschappers hebben de oorzaak getraceerd van een nucleaire wolk boven Europa in 2017. Ze wijzen naar een Russische verwerkingsinstallatie in het zuiden van het Oeralgebergte.

82 reacties

  • Peter Janssens

    5 jaar geleden
    "Omdat er weinig gevaar was voor de volksgezondheid, kreeg de wolk weinig aandacht in de media". Het blijft wel een radioactieve wolk hé. Ik lees die zin als : De Media mocht hier niets over zeggen omdat er anders paniek zou uitbreken. Volksgezondheid is het laatste waar de media aan denkt.
  • Octaaf De Smet

    5 jaar geleden
    dit is helemaal niet zo erg nucleaire wolken waren er al nog lang voor de mens op deze planeet rondliep nucleaire kernsplitsingen werden al door onze voorouders gedaan om vormen van energie op te wekken en ja soms loopt dat eens mis maar dit is niet zo dodelijk als men ons probeert te vertellen ik heb in mijn jonge jaren met een paar vrienden uit mijn straat een mini reactor gebouwd en zowel ik als mijn vrienden leven nog allemaal
  • Gert De Vries

    5 jaar geleden
    @Yves Steenssens. Zit er dan echt (al) zoveel lekkage in de warmtewisselaars (stoomgeneratoren) tussen het "heet" radioactief water-circuit en het water waarmee de generatoren worden aangedreven dat er hoog radioactief slib in de koeltorens zat / zit ? Dat is pas beangstigend én heel raar dat de media hier niet op ingaat
  • Erwin Fiers

    5 jaar geleden
    Suzanne Paschael.Ik neem je reactie heel ernstig.Ik denk dat we veel geluk hebben gehad.Straks moet ik nog gaan denken dat die langdurige droogte(want er zijn tijdens het vrijkomen van die ruthenium 106 veranderingen in de atmosfeer waargenomen door weerdeskundigen) daar het gevolg van is.Na Tsjernobyl hebben we geen echte winters meer gehad.
  • Frederik Willemaerts

    5 jaar geleden
    Was het niet die periode dat men ineens gratis jodiumtabletten kon verkrijgen bij de apotheek?! Bizar?