Direct naar artikelinhoud
Korea

‘Noord-Korea lanceert ballistische raketten’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld EPA

Noord-Korea heeft opnieuw een vermoedelijke rakettest uitgevoerd. Volgens de militaire autoriteiten van Zuid-Korea zijn vanochtend meerdere projectielen afgeschoten vanaf het schiereiland Hodo aan de oostkust van het land. Het zou gaan om ballistische raketten die na een vlucht van ongeveer 250 kilometer in zee belandden, delen de Zuid-Koreaanse gezamenlijke stafchefs mee.

De eerste raket werd om 5.06 uur lokale tijd afgevuurd en de tweede om 5.27 uur, nabij de kuststad Wonsan, stellen militaire bronnen in Zuid-Korea. Ze vlogen zo’n 250 kilometer, bereikten een hoogte van 30 kilometer en kwamen terecht in de Japanse zee. Zuid-Korea verwacht nog meer aanvallen.

De projectielen leken van een ander type te zijn dan degenen die in het verleden werd afgevuurd, zegt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Jeong Kyeong-doo.

De Japanse minister van Defensie Takeshi Iwaya noemde de lancering “zeer betreurenswaardig”. “Als het om ballistische raketten gaat, is het een schending van de resoluties van de VN”, klonk het nog.

Het is de tweede rakettest zijn in korte tijd. Vorige week vuurde Noord-Korea vanaf dezelfde locatie twee korteafstandsraketten af die in de Japanse Zee terechtkwamen. Het regime in Pyongyang liet daarop weten dat de lancering een waarschuwing was aan buurland Zuid-Korea dat militaire oefeningen wil houden samen met de Verenigde Staten.

De lancering komt ongeveer een maand na de ontmoeting van Trump en de Noord-Koreaanse leider aan de Koreaanse grens. Beide leiders kwamen toen overeen om de nucleaire onderhandelingen weer op te starten.