Partijraad SP.A zet deur op kleine kier voor N-VA

© BELGA

Voorzitter John Crombez mag van zijn partijraad gaan praten met formateur Bart De Wever. Maar de lat ligt wel heel hoog.

Simon Andries

‘De persoon die dit gelekt heeft, moeten ze voor vijf jaar zijn gsm afnemen’, vloekte SP.A-parlementslid en ex-voorzitter Bruno Tobback bij aanvang van de partijvergadering woensdagavond. Zoals aangekondigd riep de SP.A een grote partijraad samen, met onder meer de voorzitters en secretarissen van de lokale afdelingen, de parlementsleden en de leden van het partij­bureau. Dat was eigenlijk al gepland voor de zomer, maar door de timing in de regeringsonderhandelingen kreeg de vergadering, tot spijt van onder anderen Tobback, grotere proporties.

Wie van de partijvergadering van de SP.A gisteravond echter een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ voor of tegen regeringsdeelname met de N-VA verwacht had, kwam van een kale reis thuis. Na tweeëneenhalf uur samenzitten kwam de partij met een tussenoplossing: voorzitter John Crombez kreeg van een meerderheid van de aanwezige SP.A’ers het mandaat om over de inhoud te praten met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA).

‘SP.A gaat luisteren wanneer de partij wordt uitgenodigd voor formatiegesprekken’, zegt Crombez in een mededeling. ‘Het is voor de SP.A echter duidelijk dat wij op basis van de verkiezingsuitslag niet aan zet zijn.’ De SP.A vreest ook om mee te spelen in het spel van de N-VA om CD&V onder druk te zetten met het dreigement van een Bourgondische coalitie.

Maar van een definitieve uitsluiting van regeringsdeelname is dus voorlopig geen sprake. Ook al spraken de Vlaams-Brabantse SP.A-toppers Tobback en Mohamed Ridouani op voorhand wel al een duidelijk veto uit tegen een Bourgondische coalitie met de N-VA en Open VLD.

‘Communistisch manifest’

Tobback maakt zich nu weliswaar sterk dat de programmapunten waarmee Crombez naar De Wever moet trekken, zo verregaand zijn dat de kans klein is dat de N-VA nog staat te trappelen voor een samenwerking.

‘Het is gelukkig vooral een inhoudelijke discussie geworden’, zegt Tobback. ‘We hebben ons eigen communistisch manifest geschreven.’ Zo pleit de partij onder meer voor een forse shift van de auto naar het openbaar vervoer door het aanbod gevoelig uit te breiden, onder meer met nachtbussen, en moet er fors worden geïnvesteerd in De Lijn.

De partij wil ook de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg volledig weg en vraagt daarvoor een miljardeninjectie in de sector. Ook kinder­opvang en rusthuizen moeten beter worden gefinancierd, en de SP.A dringt aan op een ambitieus klimaatplan.

Tobback geeft wel toe dat er door de timing onvermijdelijk een discussie ontstond over het al dan niet in een regering stappen met de N-VA.

‘Een aantal aanwezigen opperde dat het al voldoende is dat de N-VA met 10 tot 15 procent van onze punten akkoord gaat. Onderhandelen is altijd wat geven en nemen, maar die strekking heeft het alleszins niet gehaald’, benadrukt Tobback. Ook Vlaams fractieleider Connor Rousseau zei eerder al dat ‘de prijs om ons te overtuigen in een regering te stappen, hoog zal zijn. Ik acht het dus vrij onwaarschijnlijk dat N-VA daarin zal meegaan.’