Direct naar artikelinhoud
Hamza bin Laden

Amerikaanse media: ‘Zoon en opvolger van Osama bin Laden is dood’

Amerikaanse media: ‘Zoon en opvolger van Osama bin Laden is dood’
Beeld EPA

De zoon en opvolger van Osama Bin Laden is overleden, melden verschillende Amerikaanse media. Over de doodsoorzaak is niets bekend. Ook is onduidelijk of de Amerikanen er een rol in hebben gespeeld, wat volgens The New York Times wel het geval zou zijn. Het is wachten op bevestiging van de overheid.

Hamza Bin Laden, die volgens bronnen rond de 30 jaar oud zou zijn, vertrok in 1996 met zijn vader naar Afghanistan en gold sindsdien als een van zijn vertrouwelingen. Hij is de jongste zoon van Bin Laden, en werd geboren in 1989. Hij was in 2001 al met een AK-47 te zien in propagandavideo’s van terreurorganisatie Al-Qaeda. De laatste boodschap van Hamza werd vorig jaar de wereld ingestuurd. Dat was een nieuwe oproep tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten.

Zijn vader wordt gezien als het brein achter de aanslagen op 11 september 2001, waarbij terroristen vier vliegtuigen in het Amerikaanse luchtruim kaapten. Daarbij boorden onder meer twee vliegtuigen zich in de twee torens van het World Trade Centre in New York, die uiteindelijk ook instortten. Door de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.

Op 2 mei 2011 werd Osama Bin Laden doodgeschoten door Amerikaanse Navy Seals. Hamza zou ook in de woning in het Pakistaanse Abottabad aanwezig zijn geweest toen de commando’s toesloegen. Hij zwoer kort na de dood van zijn vader wraak. Eerder dit jaar loofden de VS een beloning van een miljoen dollar uit voor de tip die naar Hamza zou leiden.

Hamza bin Laden liet in 2018 voor het laatst iets van zich horen. Hij riep toen de bevolking van het Arabische schiereiland op om in opstand te komen. 

De Amerikaanse president Donald Trump geeft voorlopig geen commentaar.

Amerikaanse media: ‘Zoon en opvolger van Osama bin Laden is dood’
Beeld Photo News