Dries Van Langenhove maakt thesis niet af en overweegt overstap naar KULeuven

UGent-student en Kamerlid Dries Van Langenhove zal zijn masterproef in de rechten dit academiejaar niet indienen. Het eindwerk zal niet klaar zijn voor de deadline op 19 augustus. Tegen de politicus loopt een tuchtrechtelijke procedure aan de UGent. “Als ik mijn thesis volgend jaar doe, is het waarschijnlijk aan de KULeuven”, zegt Van Langenhove.

Van Langenhove zou dit jaar aan de UGent afstuderen in de rechten maar hij kwam het voorbije academiejaar in opspraak na een ophefmakende pano-reportage over de extreemrechtse studentenvereniging Schild en Vrienden. Dat leverde hem een tuchtprocedure op.

Het parket van Oost-Vlaanderen is ook een onderzoek gestart en de universiteit legde hem een ordemaatregel op die hem de toegang tot de gebouwen van de universiteit verbiedt. De rechtenbibliotheek mag hij enkel op afspraak in.

Die sancties hekelt Van Langenhove, die in mei als onafhankelijke op de lijst van Vlaams Belang in het federaal parlement is verkozen. “Ik heb een drukke agenda. Op die manier kan ik onvoldoende aan die thesis werken”, klinkt het. Rector Rik Van de Walle kondigde in september vorig jaar een ordemaatregel en een tuchtprocedure aan. Van Langenhove kan bijgevolg ook niet deelnemen aan de vergaderingen van de raad van bestuur van de UGent, waarin hij verkozen was.

LEES OOK: Dries Van Langenhove daagt rector uit: “Laat studenten stemmen over mijn plaats in raad van bestuur”

Hij geeft aan zijn studies te willen verderzetten aan de KULeuven, al moet hij die beslissing nog definitief nemen. Onder meer zijn engagement als vrijwilliger en het netwerk dat hij als oprichter van de jongerenvereniging Schild en Vrienden in Gent heeft uitgebouwd, zorgen dat hij over een definitief vertrek “niet over een nacht ijs” wil gaan.

Dries Van Langenhove kan zich in principe inschrijven aan de KULeuven, indien hij het onderwijs- en examenreglement onderschrijft. De universiteit wil zich donderdag niet uitspreken over de eventuele komst van de politicus. Maar indien hij zich inschrijft, zou zijn UGent-diploma gelijkgeschakeld worden en kan hij een promotor aanspreken om zijn masterproef in de rechten te beoordelen.

Bij de UGent loopt de officiële inschrijvingsperiode tot 20 september, in Leuven is dat 1 oktober. Indien Van Langenhove aan de UGent blijft studeren, moet hij zich opnieuw inschrijven. Rector Rik Van de Walle geeft aan dat het een student tegen wie sancties lopen is toegestaan om zich opnieuw in te schrijven.

In dat geval blijven de getroffen maatregelen wel van kracht in het komende academiejaar. Van de Walle moet de ordemaatregel, die Van Langenhove de toegang tot de universiteit ontzegt, elke drie maanden opnieuw evalueren. De huidige periode loopt af op 5 oktober, waarna Van de Walle die al dan niet zal verlengen. De tuchtrechtelijke procedure wordt door een tuchtcommissie met professoren en studenten afgewikkeld, daarin heeft de rector geen bevoegdheid.

Van Langenhove volgde eerder een opleiding tot politicoloog en loodgieter.

bekijk ook

Pieter De Crem (CD&V) windt zich op bij allereerste tussenkomst Dries Van Langenhove

Kiesbureau even ontruimd voor Dries Van Langenhove (Vlaams Belang)

Dries Van Langenhove getrakteerd op boegeroep tijdens klimaatprotest in Brussel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen