Cipiers in Brugge weigeren werk aan te vatten na incidenten met gewelddadige gedetineerden

© EDM

Het rommelt nog steeds heel erg in de gevangenis van Brugge na het gewelddadige incident tegen drie cipiers vorige week. De cipiers in heel de gevangenis weigerden donderdagochtend het werk aan te vatten. De onderhandelingen met de directie zitten al enkele dagen in een impasse. “De kans bestaat inderdaad dat het vandaag tot een staking komt”, zegt ACOD-secretaris Gino Hoppe.

Marc Klifman

Het gewelddadige incident een week geleden waarbij de Tsjetsjeens worstelaar Izyaur Mutaliev (28) drie cipiers in het ziekenhuis klopte, zindert nog stevig na in de gevangenis van Brugge. Het personeel werkt sindsdien in een minimaal regime, waarbij de gedetineerden op de afdeling Hoge Veiligheid onder meer hun cel niet meer mogen verlaten.

OK. Tsjetsjeense worstelkampioen is schrik van de cipiers: weer drie in ziekenhuis geslagen (+)

Eén van de eisen van de cipiers was ook dat de “gevaarlijkste gedetineerde” Ringo De Witte (45) met hoogdringendheid naar het FCP in Gent voor geïnterneerden werd overgebracht. Op die eis kwam woensdag een antwoord dat de transfer voor mogelijk in augustus zou zijn. De gedetineerde in kwestie zou ondertussen naar een strafcel op de vrouwenafdeling van de Brugse gevangenis zijn geplaatst. En dat zint het personeel niet. “Alles gebeurt hier met het minste overleg met het personeel”, zegt vakbondssecrataris Gino Hoppe (ACOD).

LEES OOK. Hij werd de ‘gevaarlijkste gevangene van het land’ genoemd: wie is die Ringo De Witte? (+)

© fvv

De onderhandelingen tussen cipiers en directie zitten volgens de vakbonden al enkele dagen in een impasse. De cipiers maakten een hele eisenbundel over, maar het antwoord van de directie is volgens hen allesbehalve. “De directie treedt heel laks op”, zegt Hoppe. “Ik heb de indruk dat ze niet beseffen wat er gebeurd is. Bij het incident vorige week konden er dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Het is logisch dat het personeel nu reageert.”

De cipiers in heel de gevangenis hebben volgens Hoppe donderdagochtend geweigerd om het werk aan te vatten. “De kans bestaat inderdaad dat het vandaag tot een staking komt”, zegt hij.

Het Gevangeniswezen benadrukt donderdag in een reactie dat ze het gewelddadige incident vorige week wel degelijk “zeer ernstig nemen”. “We zijn toen onmiddellijk overgegaan tot de verwijdering van de dader uit de gevangenis en vandaag gaan we opnieuw drie gedetineerden van de afdeling Hoge Veiligheid overbrengen naar een andere inrichting”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

Ringo De Witte is volgens het Gevangeniswezen overgebracht naar een afdeling binnen de gevangenis van Brugge waar hij “medisch verzorgd wordt met het oog op zijn overplaatsing naar het FCP in Gent.”

De onderhandelingen tussen directie en vakbonden zijn donderdagochtend nog steeds aan de gang. Naar verluidt is een compromis nog ver zoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen