Hans Bonte (SP.A).

Hans Bonte (SP.A) wil zijn partij niet in Vlaamse regering: "Zou een zeer groot en onverantwoord risico zijn"

SP.A-voorzitter John Crombez mag van zijn partij met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) inhoudelijke gesprekken voeren. Maar als het aan Vilvoords burgemeester Hans Bonte ligt, kiezen de socialisten toch gewoon voor de oppositie. "Het kan niet anders dat SP.A in zo'n regering het vijfde wiel aan de wagen wordt."

Gisteren heeft SP.A alle lokale afdelingen en provinciale besturen bijeen geroepen om het te hebben over de regeringsvorming. Voorzitter John Crombez had net na de verkiezingen gezegd dat de partij zou kiezen voor een oppositiekuur, maar na de vergadering van gisteren bleek dat de socialisten zullen blijven meeonderhandelen zolang "er duidelijk de wil aanwezig is om inhoudelijke standpunten te vertalen in toekomstig beleid". 

SP.A in een Vlaamse regering met N-VA en Open VLD? Dat is niet logisch, vindt Hans Bonte, die voor SP.A burgemeester is in Vilvoorde. Hij verwijst in de eerste plaats naar het voor SP.A "ellendige resultaat" van de verkiezingen. De socialisten haalden in Vlaanderen 10,4 procent van de stemmen, een achteruitgang met 3,6 procent.

"De uitslag is wat hij is: men heeft rechts en extreemrechts gestemd en de SP.A is afgestraft. Het komt aan Bart De Wever toe om een initiatief te nemen en niet langer de Vlaamse politiek te verlammen met allerlei politiek-strategische spelletjes."

Nooit dominant

Bovendien ziet Bonte een regeringsdeelname van SP.A gewoon niet goedkomen. "Als SP.A in een regering zou sukkelen kan het niet anders dan dat wij het vijfde wiel van de wagen zijn. Wij zullen nooit onze stempel kunnen drukken"

We zullen nooit in een positie kunnen geraken waarbij wij dominant ons programma zullen kunnen uitvoeren

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (SP.A)

Bonte noemt zo'n "Bourgondische coalitie" een "zeer groot en onverantwoord risico" voor SP.A. "Ik denk dat we dan bij de volgende verkiezingen afgestraft zullen worden. We zullen nooit in een positie kunnen geraken waarbij wij dominant ons programma zullen kunnen uitvoeren."

Een derde reden voor Bontes huiverachtigheid is, zo zegt hij, "dat wij heel wat nieuwe mensen op het terrein hebben gebracht. Die moeten ook de stiel kunnen leren en zich kunnen vormen". "Dat loopt veel moeilijker als je in een regering zit en gebonden bent door je loyaliteit aan een rechtse meerderheid in dit geval."

Glijmiddel

Bonte geeft wel toe dat je in de politiek altijd moet luisteren. En deze beslissing kan Bart De Wever ook echt aan zet brengen, redeneert hij. "Die moet nu een duidelijke keuze maken. Die ligt voor de hand, de kiezer heeft dat bepaald. Het is pijnlijk om te zien dat Bart De Wever die keuze sinds 26 mei nog altijd niet gemaakt heeft."

We moeten ons als SP.A niet laten gebruiken in de tactische spelletjes van Bart De Wever

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (SP.A)

Dat SP.A voor de federale regeringsvorming het "glijmiddel" zou kunnen vormen, ziet Bonte ook. "Maar we moeten ons als SP.A niet laten gebruiken in de tactische spelletjes van Bart De Wever."

Beluister hier het gesprek met Hans Bonte in "De ochtend" op Radio 1:

Nieuwe voorzitter

Bonte wil vooral dat zijn partij zich bezint over hoe zij de sociaal-democratie in Vlaanderen weer geloofwaardig kan maken. En, zo had hij al eerder aangegeven, dan moet er een nieuwe voorzitter komen.

"We kunnen niet anders dan vaststellen dat we nood hebben aan vernieuwing. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen om die nederlaag door te spoelen en het project weer op de rails te krijgen. Dat kan het best met een nieuwe voorzitter."

Hans Bonte zelf is in elk geval geen kandidaat. "Ik heb mijn handen meer dan vol in Vilvoorde en maar weinig tijd om er nog dingen bij te nemen."

Conner Rousseau vraagt eendracht

Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A) benadrukt dat het in dit stadium van de gesprekken over "praten en luisteren" gaat, niet over onderhandelen. "Laat ons kijken wat er op tafel ligt en kom dan eens terug, dat is wat partij gezegd heeft", aldus Rousseau over de beslissing van gisteren.

"Ik denk dat niemand bij ons daar echt voorstander van is", zegt de jonge SP.A'er, gevraagd naar de mogelijkheid van een coalitie met de N-VA. Maar hij wil dus wel kijken wat inhoudelijk mogelijk is. "We hebben gisteren afgesproken om eendrachtig naar buiten te komen", zegt hij ook. "Verschillende meningen moeten kunnen, maar extern moeten we met één stem spreken." 

Beluister het gesprek met Conner Rousseau in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen