Direct naar artikelinhoud
Staking

Drie cipiers gewond na aanval: personeel gevangenis Brugge legt werk neer

De gevangenis van Brugge.Beeld Belga

Het gevangenispersoneel in de gevangenis van Brugge heeft vandaag geweigerd het werk te hervatten. Dat melden Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. De gesprekken tussen directie en het personeel lopen vast. Na een geval van agressie waarbij een gedetineerde drie cipiers zwaar toetakelde, stelde het personeel een lijst eisen op voor de directie.

Na de aanval op drie cipiers schakelde het personeel van de afdeling hoge veiligheid al over op een minimaal regime. Daarbij mogen gedetineerden hun cel niet meer verlaten. Daarna stapten de cipiers met enkele eisen naar de directie. Er waren al meerdere overlegmomenten tussen personeel en directie, maar die lopen nu vast. 

“We hebben de indruk dat de gesprekken eenzijdig zijn en dat er niet geluisterd wordt naar de werknemers”, zegt ACOD-secretaris Gino Hoppe. “We voelen dat er weinig respect is voor het personeel want er zijn al maanden problemen. De directie beseft niet goed wat er precies gebeurd is. Dit had slecht kunnen aflopen.” 

Staking

Vandaag vindt nog een overleg tussen directie en personeel plaats. "Als er geen verandering komt kan dit uitdraaien op een staking. De gevangenis heeft nu enkele gedetineerden verplaatst maar het is een structureel probleem. Het gaat niet over enkele specifieke gevallen.”

Onder anderen 'gevaarlijkste gedetineerde' Ringo De Witte zou dan toch overgeplaatst worden naar het FCP in Gent. De directie beloofde dat de overplaatsing voor augustus zou zijn. In de tussentijd wordt De Witte in een strafcel gehouden op de vrouwenafdeling in Brugge.