© JEFFREY GAENS

ANALYSE. Het grote dilemma van KRC Genk-coach Felice Mazzu

De strijd om een basisplaats wordt bikkelhard in Genk. En ook al maakten de bankzitters tot nu toe niet meteen indruk tegen Westerlo en Al-Raed, toch staat Felice Mazzu al vrij vroeg in het seizoen voor een dilemma: roteren of niet? De Genkse coach kan zich in augustus niet meteen misnoegde spelers veroorloven. Een woordje toelichting, twee dagen voor de trip naar KV Mechelen.

Marnik Geukens

Eén jaar geleden greep zijn voorganger Philippe Clement de kans op rotatie met beide handen aan. De voorrondes van de Europa League zorgden in een overbeladen maand augustus voor een dubbel programma, waarin iedereen aan zijn trekken kwam. Op het veld van Fola Esch kon Clement zelfs een volledig nieuw elftal aan de aftrap brengen. Maar ook verderop in het seizoen schoof hij met verschillende spelers, waardoor iedereen topfit én mentaal scherp bleef.

Nu het Europese parcours pas start op 17 of 18 september, is roteren nog geen noodzaak voor Felice Mazzu. Het ligt zelfs niet voor de hand, een nieuwe trainer wil zo veel mogelijk automatismen creëren. Maar Mazzu beschikt zeker op dit moment over een nog bredere kern dan Clement. En vooral: heel wat spelers hebben vorig seizoen geduld getoond en verwachten dit seizoen meer speelgelegenheid. Deze kern managen wordt één van de zwaarste taken, waarmee Felice Mazzu geconfronteerd wordt.

Lucumi

Vorige vrijdag liet hij Jhon Lucumi in de tribune plaatsnemen. Zijn uitleg was heel plausibel: diens landgenoot Carlos Cuesta behield na een heel sterke voorbereiding zijn basisplaats en met de zes veldspelers op de bank wilde hij zo veel mogelijk offensieve opties achter de hand hebben. Daarom beschouwde hij Wouters als back-up voor de centrale defensie én het middenveld, terwijl De Norre beide backs kon aflossen. Zo hield hij naast Odey, Paintsil en Piotrowski ook nog Hagi achter de hand. Die was door zijn conditionele achterstand in de Supercup nog afgevallen als 19de man maar werd nu wel klaar geacht voor een beslissende invalbeurt in het slotkwartier. De kans is klein dat Mazzu zich vrijdagavond zijn keuze zal beklaagd hebben.

(Lees verder onder de foto.)

© JEFFREY GAENS

Hrosovsky

Maar Lucumi is niet alleen Colombiaans A-international, hij kon de afgelopen weken ook rekenen op concrete interesse van grote(re) clubs. ‘Handle with care’ staat bijgevolg bovenaan zijn handleiding, benieuwd hoe zijn trainer er de volgende weken mee omspringt. Op het middenveld worden de keuzes mogelijk nóg moeilijker, zeker in het geval dat Berge aan boord blijft. Met Hrosovsky is nog een speler met Champions League-ervaring in aantocht. Net zoals een bijkomende targetspits voor extra opties zorgt.

Die spelersweelde is een must, als je als club nog stappen vooruit wil zetten. Aan de coach om de ploeg zo sterk mogelijk te maken en iedereen scherp te houden. Geen makkelijke opdracht maar eigen aan deze job aan de top. Gelukkig heet Felice Mazzu een uitstekend people manager te zijn.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer