Vannacht wordt het ijskoud: tot min 9 graden

Met temperaturen van min 4 tot min 9 graden gaat het komende nacht opnieuw behoorlijk hard vriezen. Mogelijk zullen we voor het eerst dit najaar officieel kunnen spreken van "matige vorst". Een bijzonder koud slot van de weerkundige herfst dus.

Wie vanmorgen vroeg uit de veren moest, heeft het aan den lijve ondervonden. Voor het eerst dit najaar ontwaakten we overal in het land met een vorstige nacht achter de rug. In Elsenborn, in de Hoge Venen, daalden de temperaturen zelfs tot min 9.

Ook komende nacht gaat het opnieuw stevig vriezen en wordt het nog een stukje kouder dan vorige nacht. Mogelijk zullen we zelfs voor het eerst dit najaar al officieel kunnen spreken van matige vorst, als de temperatuur ook in Ukkel beneden de min 5 gaat dalen. Dat was afgelopen nacht met min 3,1 nog niet het geval.

Voor zonsondergang zal het al op de meeste plaatsen vriezen. Het koudste moment zullen we allicht morgenvroeg bereiken, bij het rijzen van de zon. Het wordt namelijk rustig, droog en helder weer komende nacht. En bij zo'n "stralingsnacht" valt het koudste ogenblik rond zonsopgang. In de Hoge Venen is er zelfs kans op strenge vorst, met temperaturen tot min 10. Enkel vlak aan zee gaat het minder hard vriezen, tot min 2 graden.

Ook overdag is het vrij koud, al krijgen we er de zon wel bij. Het is in elk geval te koud voor de tijd van het jaar, maar de vrieskou is maar van korte duur. Vanaf donderdag verwachten we regen en is het gedaan met de nachtvorst.

Meest gelezen