Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRobin Broos

Het creatieve genie achter DJ Khaled lijkt toch vooral verstopt achter zijn imposante lichaam

DJ Khaled: The Ride op MTV.Beeld MTV

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: DJ Khaled: The Ride op MTV.

Wie denkt dat DJ Khaled zich situeert in de driehoek Boom-Vegas-Sweden, heeft een decennium aan popmuziek gemist. Khaled is geen dj in de Guetta-zin van het woord. Maar mocht u even het spoor bijster zijn: DJ Khaled is producer en de koning van de muzikale collaboraties. Zo maakte hij singles met straffe artiesten als Beyoncé, Cardi B, Jay-Z, John Legend, Kanye West en Rihanna. En met Justin Bieber.

Ook voor insiders is het niet altijd duidelijk wat DJ Khaled nu precies doet. Ja, hij slaagt erin die Grote Namen rond zich te garen. Maar behalve afwisselend irritant zijn eigen artiestennaam én labelnaam (We The Best Music) scanderen, dragen zijn nummers geen duidelijke Khaled-stempel. In het wereldje durven tegenstanders zelfs wat smalend te doen over zijn hits. “Soms snak je gewoon naar een Khaled-vrije versie”, schreef ooit een criticus van The Guardian.

'DJ Khaled: The Ride' op MTV.Beeld MTV

In een ultieme poging te ontdekken wat DJ Khaled nu precies doet, werd de superster woensdag bijgezet in de reeks The Ride, een docuserie op MTV waarin ’s werelds grootste artiesten vertellen over de cruciale momenten die hun carrière hebben gemaakt. Daarin rept Billy - “billionaire, that’s my nickname” - met opvallend weinig woorden over de waarde van die featurings. In de wereld van Khaled draait alles om Khaled.

“In de studio kom ik op de proppen met een idee zó geweldig, dat de vonk overslaat op de anderen om iets ongelooflijks te schrijven. Zo wordt een hitsingle gemaakt.” Oké, dan. Maar daar houdt het blijkbaar niet op. “Een hit maken is één, ’m naar buiten brengen is nog iets anders. Daarom werk ik graag met artiesten. Want ik bén artiest, maar ook een zakenman.” Een zakenman die zijn eigen naam en label te pas en onpas laat vallen, het liefst ín die zogenaamde hits.

De talking head-interviews - in Hawaii-hemd, op een pittoresk strand - worden afgewisseld met archiefbeeld en fragmentjes uit videoclips. Daarin zien we Khaled vooral ritmisch het hoofd schudden, in de handen klappen en blingbling richting de cameralens duwen. Het creatieve genie daarachter, dat lijkt toch vooral verstopt achter zijn imposante lichaam.

Naast The Ride werkte DJ Khaled ook mee aan King of Collabs. Een aparte docu - met een talking head-interview in hetzelfde Hawaii-hemd, vanop hetzelfde pittoreske strand - dat een ‘unieke inkijk’ biedt in het tot stand komen van het album Father of Asahd. Lees: Khaled schept nog wat meer op over zichzelf, zijn dikke telefoonboek en dito portefeuille. En dat wordt afgewisseld met haast integrale, peperdure videoclips. Even lijkt het of oldskool MTV weer helemaal terug is.

Tsjonge, jonge. Het leven van die malle DJ Khaled is me het ritje wel. We The Best Music! Maar serieus: wat doet die kerel nu eigenlijk? 

DJ Khaled: The Ride en King of Collabs, te herbekijken op mtv.be