Direct naar artikelinhoud
PolitiekFormatie

Vlaams Belang dringt aan op regeringsdeelname: ‘We mogen het signaal van de kiezer niet negeren’

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken.Beeld Florian Van Eenoo photonews

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft na afloop van zijn gesprek bij Vlaams formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever nogmaals aangedrongen op een regeringsdeelname. ‘Vlaams Belang en N-VA horen samen in een coalitie met een derde partner als we het signaal van de kiezer niet willen negeren’, reageerde hij achteraf. 

Vlaams Belang was de eerste partij die bij De Wever op gesprek mocht sinds die begin juli de pauzeknop indrukte. De N-VA-voorzitter wilde eerst meer duidelijkheid over de ontwikkelingen op federaal niveau. Begin deze week had De Wever naar verluidt een aantal signalen gekregen die een doorstart op Vlaams niveau mogelijk maakten.

“Wij hebben de stand van zaken opgemaakt en nogmaals ons standpunt herhaald dat N-VA en het Vlaams Belang samen in een regering moeten als men het signaal van de kiezer wil honoreren. Dat signaal moet zichtbaar zijn in de coalitie”, zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken na het overleg met De Wever, dat zowat anderhalf uur heeft geduurd. 

Op voorhand gonsde het van de geruchten dat De Wever de extreemrechtse partij zou lossen, maar over de verklaringen van de N-VA-voorzitter wil Van Grieken niets kwijt. Hij legt de bal nu in het kamp van de formateur: “Als hij echt verandering wil, dan moet hij met ons en een derde partner in zee, wil hij meer van hetzelfde, dan moet hij andere partners kiezen.”

Eenzelfde geluid bij Vlaams parlementslid Chris Janssens, die mee onderhandelt voor Vlaams Belang. “Wij hebben aangedrongen om elkaar niet te lossen. De bal ligt nu in het kamp van Bart De Wever: zet hij het signaal van de kiezer om in regeringsbeleid en kiest hij voor verandering, of kiest hij voor voortzetting van het beleid dat de kiezer heeft afgestraft?”

N-VA heeft voorlopig nog niet gecommuniceerd over de ontmoeting met de Vlaams Belang-kopstukken. 

Vlaams Belang en N-VA hebben samen geen meerderheid in het Vlaams parlement, en moeten dus noodgedwongen op zoek naar een derde partner willen ze samen een regering vormen. Maar de andere partijen hebben al meermaals duidelijk gemaakt dat zij een coalitie met Vlaams Belang niet zien zitten. 

Gisterenavond beslisten de sp.a-mandatarissen wel al dat voorzitter John Crombez met De Wever mag “praten over de inhoud”, als de socialisten uitgenodigd zouden worden aan tafel. Dat zou kunnen leiden tot een Bourgondische coalitie met Open Vld, een afspiegeling van de Antwerpse bestuursploeg van De Wever. Maar ook een coalitie met CD&V is verre van uitgesloten: de verschillende combinaties zonder socialisten en met christendemocraten hebben in elk geval een comfortabelere meerderheid in het Vlaams parlement.