Grote studie over recidivisme in het verkeer legt pijnpunten bloot

Themabeeld © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Uit onderzoek van verkeersinstituut Vias blijkt dat vijftien procent van de verkeersovertreders binnen het jaar opnieuw veroordeeld worden. Vooral mannen hebben een hogere kans om te hervallen.

Van alle bestuurders die veroordeeld werden voor een verkeersmisdrijf werd 45 procent later opnieuw veroordeeld voor een verkeersinbreuk. Ongeveer 30 procent van die hervallende verkeersovertreders wordt binnen het jaar opnieuw veroordeeld, en vooral mannen hebben een hogere kans om te hervallen in hun fouten.

Vias baseerde zich voor dit onderzoek op gegevens uit het Centraal Strafregister over meer dan 92.000 personen en bijna 1 miljoen verkeersmisdrijven. Het is daarmee volgens Vias de grootste studie ooit rond verkeersrecidive in ons land.

Straf

Uit de studie blijkt dat wanneer iemand veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf, deze persoon 1,6 keer meer kans heeft om te recidiveren dan wanneer er enkel een boete wordt opgelegd. Uit een evaluatiestudie blijkt anderzijds dat de mensen die een rijcursus (moeten) volgen minder vaak recidiveren in vergelijking met mensen die voor vergelijkbare feiten een ‘traditionele’ straf hebben gekregen. Belangrijk is dat deze alternatieve leermaatregel vrij vroeg wordt opgelegd om de grootste impact te hebben.

Sinds 1 juli is het verplicht alcoholslot voor recidivisten een feit. Studies tonen aan dat de kans dat je hervalt tijdens het programma met tenminste 75 procent afneemt.