© BELGA

Vlaams Belang na gesprek met De Wever: ‘De bal ligt in zijn kamp’

Vlaams Belang heeft tijdens het onderhoud van donderdag met N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever aangedrongen op regeringsdeelname. “Vlaams Belang en N-VA horen samen in een coalitie met een derde partner als we het signaal van de kiezer niet willen negeren”, zei Van Grieken na afloop.

gjs

De onderhandelaars voor Vlaams Belang waren donderdagavond uitgenodigd door Vlaams formateur Bart De Wever. De N-VA-voorzitter had begin juli de pauzeknop ingedrukt, om de ontwikkelingen op federaal niveau af te wachten, maar begin deze week zou hij dan toch voldoende signalen gekregen hebben om de gesprekken voor Vlaanderen opnieuw op te starten.

In het gesprek met De Wever heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken er naar eigen zeggen op aangedrongen dat zijn partij deel zou uitmaken van de volgende Vlaamse regering. “Wij hebben de stand van zaken opgemaakt en nogmaals ons standpunt herhaald dat N-VA en het Vlaams Belang samen in een regering moeten als men het signaal van de kiezer wil honoreren. Dat signaal moet zichtbaar zijn in de coalitie”, zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken donderdagavond na afloop van een overleg met De Wever, dat zowat anderhalf uur heeft geduurd.

“Bal in zijn kamp”

Op voorhand gonsde het van de geruchten dat De Wever de extreemrechtse partij zou lossen, maar over de verklaringen van de N-VA-voorzitter wil Van Grieken niets kwijt. Hij legt de bal nu in het kamp van de formateur. “Als hij echt verandering wil, dan moet hij met ons en een derde partner in zee, wil hij meer van hetzelfde, dan moet hij andere partners kiezen.”

LEES OOK. Jean-Marie Dedecker zet druk op Bart De Wever: “Hij moet de anderen duidelijk maken dat het ofwel met Vlaams Belang erbij is, ofwel zonder N-VA”

Eenzelfde geluid bij Vlaams parlementslid Chris Janssens, die mee onderhandelt voor Vlaams Belang. “Wij hebben aangedrongen om elkaar niet te lossen. De bal ligt nu in het kamp van Bart De Wever: zet hij het signaal van de kiezer om in regeringsbeleid en kiest hij voor verandering, of kiest hij voor voortzetting van het beleid dat de kiezer heeft afgestraft?”

N-VA heeft voorlopig nog niet gecommuniceerd over de ontmoeting met de Vlaams Belang-kopstukken.

Geen meerderheid

Vlaams Belang en N-VA hebben samen geen meerderheid in het Vlaams Parlement, en moeten dus noodgedwongen op zoek naar een derde partner willen ze samen een regering vormen. Maar de andere partijen hebben al meermaals duidelijk gemaakt dat zij een coalitie met Vlaams Belang niet zien zitten.

SP.A-voorzitter John Crombez kreeg woensdagavond wel het mandaat om met Bart De Wever “te praten over de inhoud”. De formatie zou dan kunnen uitmonden in een Bourgondische coalitie met Open VLD, een afspiegeling van De Wevers eigen ploeg in Antwerpen. Bovendien zou de paars-gele coalitie ook federaal iets kunnen opleveren, met PS en MR aan Franstalige kant. Tegelijk is CD&V niet afgeschreven: de combinaties met de christendemocraten in plaats van socialisten of liberalen leveren Vlaams een comfortabelere meerderheid in het parlement op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER