Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Astronomen vinden nieuwe mogelijk leefbare planeet op amper 31 lichtjaren van Aarde

Een internationale groep van astronomen heeft met de TESS-ruimtetelescoop een nieuwe planeet ontdekt waar leven misschien mogelijk is. Deze “Superaarde”, genaamd GJ 357 d, ligt in het sterrenstelsel Hydra, is minstens twee keer zo groot als de Aarde en is slechts 31 lichtjaren van ons verwijderd. Dat blijkt uit een studie die dinsdag werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy and Astrophysics

41 reacties

  • Peter Janssens

    5 jaar geleden
    Ik hoop dat de mensheid terug naar het stenen tijdperk wordt geschoten voor we andere planeten besmetten.
  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Goed kunnen we al de groenen naar toe sturen.
  • Thomas De Bakker

    5 jaar geleden
    Peter...31 lichtjaar...je kijkt 31 jaar terug in de tijd..met de snelheid van het licht duurt het 31 jaar om er te geraken... om het te zien zit er ook een vertraging van 31 jaar op
  • Peter Berg

    5 jaar geleden
    Meer nog, het licht dat ze nu zien (en dus ook de schaduwen) is al 31 lichtjaren onderweg dus planeet kan (in theorie) niet meer bestaan. Het is als het ware een teletijdmachine naar het verleden.
  • Eric Servaes

    5 jaar geleden
    Jullie denken toch niet dat bestaande mensen naar ginder gaan reizen ???? Wat er zal gebeuren is dat men DNA samples naar ginder zal sturen in de hoop dat de menselijk leven weer zal “opstarten”. En zij die wetenschap geldverkwisting vinden : gsm, gps, computers en nog belangrijkers, MRI scanners en tal van medische apparatuur zou niet bestaan moesten er geen “mad scientists” geweest zijn. Die dingen vallen niet uit de lucht.
  1. Hoe ziet een dag van een ruimtevaarder in opleiding eruit? Onze journalist bezoekt de enige Belg op de astronautenacademie
    PREMIUM
    EXCLUSIEF

    Hoe ziet een dag van een ruimtevaar­der in opleiding eruit? Onze journalist bezoekt de enige Belg op de astronau­ten­aca­de­mie

    Met de voorstelling van de nieuwe lichting beroepsastronauten in 2022 schreef het Europees Ruimteagentschap (ESA) meteen ook een stukje Belgische ruimtevaartgeschiedenis. Na Dirk Frimout en Frank De Winne kreeg ons land er een derde astronaut bij: Raphaël Liégeois (36). Nu zijn basisopleiding op haar einde loopt, blikt onze wetenschapsjournalist Martijn Peters samen met hem terug op zijn eerste jaar aan de astronautenacademie van ESA.
  2. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.