Schatrijke familie bijt in het zand bij Raad van State

© jct

Het dorpsgezicht van Wespelaar blijft beschermd. De familie de Spoelberch en Stichting Arboretum waren nochtans naar de Raad van State gestapt om de beslissing ongedaan te maken, maar ze vingen bot.

conny justé

De bescherming van het dorpsgezicht van de dorpskern van Wespelaar blijft voor beroering zorgen. Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) had op 30 maart 2017 nog de bescherming op vraag van het gemeentebestuur en omwonenden aangepast en acht panden, bestaande uit niet-historische gebouwen en onbebouwde percelen, uit de voorgestelde bescherming geweerd.

Onterecht beschermd?

Maar nog probeerde de familie de Spoelberch, de steenrijke familie achter brouwerij AB InBev die een 18de-eeuws kasteeldomein bezit in het centrum van Wespelaar, samen met het aanpalende Arboretum Wespelaar, de gehele bescherming via een beroep bij de Raad van State ongedaan te maken. Zo werden een aantal panden volgens de eisers onterecht in de bescherming opgenomen omdat zij geen of weinig historische waarde hebben. Het beroep werd verworpen, omdat de Raad van State alleen de wettigheid van de gevolgde procedure mag onderzoeken en niet zelf de feitelijke beschermingswaardigheid.

Aangezien er verder geen beroepsmogelijkheden meer bestaan, blijft het dorpsgezicht dan ook definitief beschermd, zij het in een afgeslankte versie zoals dat in 2017 door de minister werd bepaald.

Waarom de familie de Spoelberch en het Arboretum de bescherming precies ongedaan wilden maken, is niet duidelijk. Beide partijen wensen niet te reageren, klonk het bij de advocaten.

“Ik weet niet of de familie de Spoelberch concrete plannen heeft met haar domein, plannen die door de bescherming zouden gedwarsboomd worden. Maar ik kan mij voorstellen dat zij liefst zo weinig mogelijk aan handen en voeten gebonden zijn”, zegt schepen van Omgeving en Communicatie Jos Verdeyen (CD&V). Het gemeentebestuur daarentegen is wel opgelucht dat het dorpsgezicht beschermd blijft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen