Direct naar artikelinhoud
WielrennenTour de France

Wout Van Aert is aan erger ontsnapt: ‘Operatie in Frankrijk niet naar behoren uitgevoerd’

Wout van Aert op bezoek in het revalidatiecentrum in Herentals. 'Het wordt zaak om eerst weer te kunnen stappen.'Beeld Vanderveken

Wout van Aert moet nog een hele weg afleggen vooraleer hij weer op de fiets kan kruipen. Het had erger kunnen aflopen. De renner kwam er via chirurg Toon Claes achter dat de operatie in Pau niet geslaagd was.

Normaal reed hij gisteren het na-Tourcriterium in Herentals, in plaats daarvan werd het een bezoekje aan het revalidatiecentrum van Marc Herremans. Wout van Aert (24) maakte er zijn opwachting in een rolstoel.

“Voorlopig kan ik nog niet veel”, biechtte Van Aert op. “Met krukken kan ik een paar stapjes zetten, dan hebben we het zo'n beetje gehad. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat ik twaalf dagen in het ziekenhuis zou moeten blijven. Gelukkig mocht ik er intussen vertrekken.”

Van Aert zal op termijn weer zijn oude niveau kunnen halen. "Maar toen dokter Toon Claes me zei dat de operatie in Frankrijk niet naar behoren was uitgevoerd, moest ik toch even slikken. De behandeling daar liet te wensen over. Als Claes er niet zo snel bij geweest was, hadden de gevolgen ernstiger kunnen zijn. Nu is alles goed opgelost en kan ik aan mijn revalidatie beginnen."

Een streefdatum durft de renner van Jumbo-Visma nog niet aan te raken. Hij houdt er rekening mee dat hij zal moeten snoeien in zijn veldritkalender. “Het wordt zaak om mijn spieren eerst weer juist te gebruiken en gewoon te kunnen stappen. Dat zal meerdere weken in beslag nemen. Als dat van de baan is, kan ik weer op kracht trainen.”

Hij vreest veel spiermassa te verliezen aangezien hij een tijdlang niet zal kunnen sporten. “Oorspronkelijk dacht ik dat ik vrij snel terug zou zijn, maar dat is anders uitgedraaid. Ik doe het liever iets geduldiger dan te snel. Aan koersen denk ik voorlopig niet.”