Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘Groen heeft mij erin geluisd’: Michael Freilich reageert op beschuldigingen

Michael Freilich.Beeld BELGA

Voor de derde keer neemt N-VA-Kamerlid Michael Freilich het niet zo nauw met de partijlijn. Terwijl ons land bij Israël aandringt op financiële compensatie voor het afbreken van ontwikkelingsprojecten, vraagt Freilich het omgekeerde. Volgens Freilich zelf is het echter een manier van Groen om hem zwart te maken.

In een mail belooft Freilich er bij de regering op aan te dringen “dat ons land de gemaakte kosten voor de ontmanteling door Israël zou betalen, evenals een boete”. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Het N-VA-Kamerlid gaat daarmee helemaal voorbij aan het standpunt dat zijn eigen partij erop nahoudt.

Gevraagd naar zijn uitspraak, zegt Freilich dat hij “alleen naar het geldende recht verwijst”. “Als blijkt dat daar inderdaad gebouwd wordt zonder vergunning, dan moet ook België de rechtsstaat respecteren.”

Het is niet de eerste keer dat Freilich het niet te nauw neemt met de partijstandpunten. Twee weken geleden zette hij nog kwaad bloed in eigen N-VA-rangen door de hoofddoek “geen religieus maar een onderdrukkend symbool” te noemen, in tegenstelling tot het Joodse keppeltje. Eerder botste Freilich al met de partij over het verbod op onverdoofd slachten.

Zwart maken

Volgens Freilich is de e-mail een antwoord op een Groen-militant uit Keerbergen. “Duidelijk een slinkse poging van Groen om mij zwart te maken”, zegt hij aan Belga. Hij had naar eigen zeggen besloten om niet in het openbaar te communiceren over de afbraak van ontwikkelingsprojecten door Israël, maar “in mijn intentie om steeds te antwoorden op vragen van burgers werd ik koud gepakt door Groen”, klinkt het. Achteraf zou volgens hem gebleken zijn dat de mail van een Groen-militant uit Keerbergen kwam. “Als nieuw parlementslid ben ik geschrokken van het niveau en de manier van werken bij sommige partijen, maar ik heb wel mijn lesje geleerd”, zegt hij.

Nog in zijn reactie herhaalt Freilich dat hij het standpunt van N-VA over het Midden-Oostenconflict onderschrijft en zich achter de Oslo-akkoorden van 1993 schaart die de soevereiniteit regelt tussen de partijen in het gebied. “Ik ijver, zoals ik dat steeds gedaan heb, voor een tweestatenoplossing”, stelt de voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel.