Cruciale fase voor de Vlaamse formatie: welke coalitie zullen we krijgen?

De komende dagen mogen we mogelijk een doorbraak verwachten in de vorming van de volgende Vlaamse regering. Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) sprak de afgelopen dagen met CD&V, SP.A en Open VLD en gisteravond was er ook nog een gesprek met Vlaams Belang. 

Na de verkiezingen van 26 mei bleef de N-VA met voorsprong de grootste partij in Vlaanderen. De grote winnaar was echter Vlaams Belang, dat de tweede partij werd. Als voorzitter van de grootste partij heeft Bart De Wever tot nu steeds de (in)formatiegesprekken geleid en hij voerde daarbij verregaande gesprekken met Vlaams Belang, tot ergernis van de andere Vlaamse partijen.

Gisteravond had De Wever nog een laatste gesprek met de onderhandelaars van Vlaams Belang, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de uiterst rechtse partij in de Vlaamse regering zal komen. N-VA en Vlaams Belang hebben namelijk samen geen meerderheid en geen enkele andere partij is bereid om hen aan een meerderheid te helpen.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter voerde vanmorgen de druk op Bart De Wever op. Hij vindt dat de Vlaamse formateur aan de andere partijen duidelijk moet maken dat er een regering moet komen met N-VA én Vlaams Belang. "En anders moeten de verliezers - CD&V, Open VLD, Groen, SP.A én PVDA - maar eens hun verantwoordelijkheid nemen en een regering vormen", klonk het. Maar zo'n coalitie is uitgesloten. Onder meer de Open VLD had al een veto uitgesproken tegen een coalitie met de uiterst linkse PVDA.

Bourgondisch of Zweeds?

Welke opties zijn dan nog mogelijk? In de eerste plaats kunnen we denken aan een voortzetting van de huidige Zweedse coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD. Die coalitie verloor wel bij de verkiezingen, maar behield een meerderheid van de zetels.

Ook aan "Bourgondisch" wordt gedacht: een regering van N-VA met de socialisten en de liberalen, naar het Antwerpse voorbeeld. Maar zo'n meerderheid is wel bijzonder krap, een overschot van amper 1 zetel. Bovendien moet de SP.A dan nog overtuigd worden om in zo'n eerder rechtse regering te stappen. SP.A-voorzitter John Crombez kreeg van zijn partij enkele dagen geleden wel een "mandaat om te gaan luisteren". Zo'n Bourgondische coalitie zou de federale regeringsvorming wel enigszins kunnen vergemakkelijken. Want als de N-VA in een federale regering terechtkomt, zal dat allicht met de liberalen en de socialisten zijn.

Stel hier zelf coalities samen (lees voort onder de uitslagentool):

Jambon minister-president?

En wie wordt dan de volgende Vlaams minister-president? Tot nu leidde Bart De Wever de (in)formatiegesprekken en in de aanloop naar de verkiezingen was hij ook kandidaat-minister-president. Maar ook de naam van Jan Jambon wordt nu genoemd. In "Terzake" keek Jean-Marie Dedecker wat dat betreft in zijn glazen bol. "Ik denk dat Jan Jambon vanaf morgen formateur is."

Goedele Devroy: "Nog niet duidelijk wanneer Bart De Wever zal communiceren"

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Jean-Marie Dedecker en Carl Devos in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen