Limburgse gedeputeerde legt klacht neer tegen afvalkunstenaar Toon Eerdekens

De Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove heeft bij het parket een klacht neergelegd tegen afvalkunstenaar Toon Eerdekens. Die stuurde afgelopen donderdag een valse uitnodigingsmail over de Klimaattrefdag. Die trefdag vond dinsdag plaats: een 90-tal Limburgse ambtenaren, beleidsverantwoordelijken en mensen uit diverse organisaties verzamelden voor de tweede editie van het evenement.

De voorbereidingen die de provincie Limburg trof voor de Klimaattrefdag werden afgelopen donderdag overschaduwd door een valse uitnodiging die verstuurd werd naar de Limburgse gemeenten door de Hasseltse afvalkunstenaar. Eerdekens voert al jaren strijd tegen het overmatig gebruik van plastic. In de valse uitnodigingsmail stond een aangepast programma met Eerdekens als gastspreker voor één van de workshops, namelijk over de plasticproblematiek bij carnaval in Limburg.

“Er is hem duidelijk geargumenteerd dat ik inhoudelijk achter hem sta, maar dat dit thema hier niet past”, zegt Ludwig Vandenhove. “In het verleden heb ik als gedeputeerde van Leefmilieu Toon Eerdekens al op diverse vlakken ondersteund, maar het is de autonomie van de Limburgse gemeenten om al dan niet het uitwerpen van snoepgoed in plasticverpakking te verbieden bij optochten.”

Afgelopen vrijdag heeft Eerdekens volgens Vandenhove opnieuw een mail gestuurd om de gedeputeerde te bedanken dat hij zijn standpunt uiteen mag zetten en om hem te antwoorden op de niet-gestelde vraag van de gedeputeerde om een filmpje van hem te mogen verspreiden. “Op deze manier verstoort Toon Eerdekens de uitoefening van mijn functie als gedeputeerde van de provincie Limburg alsook het functioneren van de dienst Milieu en Natuur. Om deze redenen heb ik bij het parket klacht ingediend met de vraag de zaak te onderzoeken en de nodige stappen te ondernemen”, aldus Ludwig Vandenhove.

Maandag kondigde Eerdekens op zijn Facebook-pagina aan dat hij een kruiwagen met plastiekafval in de Maas zal gooien en zal stoppen met actievoeren als het thema van duurzaam carnaval in Limburg niet op de agenda van de Trefdag komt. “Ik hoop toch dat hij zijn gezond verstand gebruikt”, zegt gedeputeerde Vandenhove.

Toon Eerdekens was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer