Direct naar artikelinhoud
Thailand

Pas getrouwde koning van Thailand geeft maîtresse officiële erkenning live op tv (en niemand die er iets van durft te zeggen)

De Thaise koning Vajiralongkorn, die ook bekend staat als Rama X, heeft nu officieel twee vrouwen.Beeld EPA

De koning van Thailand, die pas in mei voor de vierde keer is getrouwd, heeft nu ook zijn maîtresse de officiële titel van koninklijke gemalin gegeven. Hij deed dat live op televisie, ter ere van zijn 67ste verjaardag. Een huwelijk is het niet, maar wel de bevestiging dat de vorst twee vrouwen heeft. In Thailand durft niemand er iets van te zeggen, want het is er bij wet verboden kritiek te uiten op het koningshuis of ermee te spotten. Wie het waagt om te lachen met de koning riskeert vijftien jaar gevangenis.

De 34-jarige Sineenat Wongvajirapakdi, een verpleegster bij het leger die sinds haar relatie met koning Rama De Tiende opklom tot majoor-generaal, mag voortaan door het leven gaan als Koninklijke Edele Gezellin. Dat is geen nieuwe titel, hij werd tot 1930 wel vaker gebruikt door Thaise koningen die hun bijzit officieel wilden erkennen.

Sineenat kreeg de erkenning live op televisie. Ze legde zich aan de voeten van haar minnaar en van diens kersverse vrouw, en liet zich door hem met gezegend water besprenkelen. De vorst was in een gulle bui, want hij kende haar ook nog vier andere titels toe, vergelijkbaar met onze ridderstanden en Leopoldsordes.

Nieuws was het niet, dat Rama X iets met Sineenat heeft, want de affaire duurt al jaren. Toen Rama in mei van dit jaar trouwde met Suthida, een 41-jarige ex-stewardess die onder vleugels van haar toekomstige uitgroeide tot generaal van de Special Operations Unit van de Koninklijke Garde, liep Sineenat achter hen in de huwelijksstoet. Ook toen Rama’s vader Bhumibol – 70 jaar lang de koning van Thailand – twee jaar geleden werd gecremeerd, waren beide vrouwen er al bij. 

Bhumibol bleef zijn hele leven lang bij dezelfde vrouw, maar daar is zijn zoon niet in geslaagd. Zijn moeder, koningin Sirikit,  zag dat al lang aankomen. In 1982 - haar zoon was er toen dertig en vijf jaar samen met zijn eerste vrouw - zei ze in een interview: “Mijn zoon is een beetje van een don Juan. Het is een goeie jongen, maar vrouwen vinden hem interessant en hij vindt vrouwen nog interessanter.” Nog eens drie huwelijken en zeven kinderen later, blijkt dat moeder zich niet heeft vergist.

Flierefluiter

 Al tijdens dat eerste huwelijk had de toenmalige kroonprins trouwens al een kind bij de maîtresse die zijn tweede vrouw zou worden. Maar toen zij een scheve schaats ging rijden, liet Rama overal posters ophangen die haar overspel letterlijk afficheerden. De scheidingen van Rama zijn nooit proper verlopen. Contactverbod met de moeder voor de kinderen, familieleden van de ex die in de gevangenis belanden, publieke verwijten aan het adres van de ex,... voor dit soort breuken is de naam ‘vechtscheiding’ bedacht. De koning is naar verluidt een koleriek baasje. Een verwende jongen ook, die pas op zijn twaalfde leerde hoe hij zijn eigen schoenveters moest strikken.

Rama, die ook houdt van snelle wagens en de reputatie heeft redelijk onverstandige zakelijke deals te sluiten, leek niet echt de ideale opvolger voor de stabiele Bhumibol. Hij had het imago van flierefluiter, en eens de zestig voorbij, kreeg hij ook nog iets lachwekkends. Hij kleedt zich graag wat te jong voor zijn leeftijd - mini-marcellekes die de buik bloot laten - en paradeert zelfs met valse tattoos in een poging er cool  uit te zien. Meestal houdt hij die hippe verkleedpartijtjes ver van huis, in Duitsland, waar hij in de buurt van München een villa van 12 miljoen euro heeft. Daar durven paparazzi hem wel te fotograferen, in Thailand doorgaans niet.

Poedel Fufu

In Thailand is het bij wet verboden de eer van de koninklijke familie aan te tasten. Op kritiek en spot staan vijftien jaar gevangenisstraf. Zelfs met hun huisdieren mag je niet lachen. Alsof hij zijn bevolking wilde uitdagen, maakte Rama zijn poedel Fufu bevelhebber van de Thaise luchtmacht. Air Chief Marshal Fufu, was de officiële aanspreektitel. En op feesten daagde het beest  op in een smokingjasje. De hond is ondertussen al vier jaar overleden. Hij kreeg een begrafenis die vier dagen duurde en hij heeft een eigen pagina op Wikipedia.

Eén van de weinige stiekeme Thaise foto’s die ooit van Rama zijn gepubliceerd, was er één met Fufu in beeld. Hij werd genomen op een verjaardagsfeest van de poedel. Rama’s derde vrouw, die enkel een g-string aan had - at samen met het beestje een stuk cake van de vloer bij het zwembad, terwijl de toenmalige kroonprins toekeek. De foto werd gepubliceerd toen duidelijk werd dat Rama zijn vader binnenkort zou gaan opvolgen. “Dit wordt onze koning,” leek de boodschap.

Vandaag is Rama echt koning. En hij heeft nu ook echt twee vrouwen.