Direct naar artikelinhoud
Libië

Libische regering sluit drie detentiecentra voor migranten

Een detentiecentrum in Sabha, Libië.Beeld AP

Libië gaat drie van zijn grootste detentiecentra voor migranten sluiten, zo kondigde minister van Binnenlandse Zaken Fathi Bashagha aan. Het gaat om de centra in Misrata, Tajoura en Khoms.

De Verenigde Naties en verschillende internationale ngo's riepen Libië al meermaals op om alle detentiecentra voor migranten te sluiten. Amnesty International noemde de levensomstandigheden er ‘onmenselijk’. Er zijn getuigenissen over foltering, verkrachting, ondervoeding en de uitbraak van ziektes zoals tuberculose. 

Het kamp van Tajoura, dat dicht bij de hoofdstad Tripoli ligt, werd vorige maand nog getroffen door een luchtaanval. Daarbij kwamen tientallen mensen om en vielen meer dan honderd gewonden. Er zaten toen meer dan 620 migranten opgesloten.

Maar de sluiting wordt niet overal op gejuich onthaald. Organisaties die de situatie van de vluchtelingen opvolgen, vrezen dat dit zal leiden tot nog meer overbevolking in de overblijvende detentiecentra. Ze vrezen ook dat meer vluchtelingen bij mensensmokkelaars zullen terechtkomen. 

In Libië leven naar schatting een half miljoen migranten, die vanuit zuidelijk Afrika proberen om de oversteek naar Europa te maken. Bij die tocht, vaak met gammele bootjes vallen regelmatig doden. De Internationale Organisatie voor Migratie schat dat er dit jaar al 683 vluchtelingen stierven op zee, zonder de zware schipbreuk van afgelopen week waarbij mogelijk meer dan honderd mensen het leven lieten.