Duizenden achtergebleven koffers op Zaventem

Archiefbeeld. © Photo News

Een losgekomen riem rond een koffer blokkeerde zaterdag om 6 uur een bagageband op Brussels Airport, het duurde drie uur om de band te herstellen. De problemen waren pas om 15 u volledig opgelost.

pvm, mg

Er zijn zo'n 100 vluchten zonder of met beperkte bagage vertrokken, in totaal bleven duizenden koffers achter. De luchthaven kan nog geen definitief cijfer geven, maar het zou gaan om zo'n 4.000 à 5.000 stuks. Even na 9 uur was het probleem aan het bagagesysteem hersteld, maar de gevolgen waren tot 15 uur voelbaar.

Passagiers worden via sms en mail op de hoogte gehouden van hun bagage, maar kunnen volgens Brussels Airlines niet rekenen op een compensatie omdat het gaat om overmacht. De getroffen reizigers krijgen wel een voucher ter waarde van 50 euro. De vluchten vertrekken nu wel allemaal met bagage, Brussels Airlines probeert de achtergebleven bagage zo snel mogelijk op de juiste locatie te krijgen. 'Meer dan de helft van de passagiers bij ons zijn transitpassagiers, die dus nog een overstap maken. Dat maakt dat de bagage meekrijgen zeer complex is', zegt woordvoerster van Brussels Airlines Wencke Lemmes.

Bij Brussels Airlines zijn zowel vluchten met korte als middellange afstand vertrokken zonder bagage, op lange afstand zijn er vliegtuigen vertrokken met maar een deel van de bagage aan boord. Dat laat Lemmes weten. Bij Tui, die eerder meldde dat er geen impact was, zijn uiteindelijk 80 stuks achtergebleven, volgens een woordvoerster om vertragingen te vermijden. De touroperator heeft een licentie heeft om zelf extra grondpersoneel in te zetten.

Bij touroperator Thomas Cook is er een impact op een 14-tal vluchten, die met een beperkt deel van de bagage vertrokken zijn, zo meldt een woordvoerster. 'Thomas Cook doet er alles aan om de bagage zo snel mogelijk op bestemming te krijgen', benadrukt ze. Reizigers van Thomas Cook die zonder bagage op hun bestemming aankomen kunnen niet rekenen op een compensatie, aangezien het om een geval van overmacht gaat. Wanneer ze een bijstandsverzekering afgesloten hebben en de bagage meer dan twaalf uur vertraagd is, kunnen ze volgens de woordvoerster wel de terugbetaling van eerste aankopen eisen.

Door de vakantie-uittocht is het net vandaag erg druk op de luchthaven. Er worden 83.000 passagiers verwacht. Medio juli werd Brussels Airport ook al getroffen door technische problemen met het bagagesysteem.