Direct naar artikelinhoud
Zaak-Djalali

Ter dood veroordeelde VUB-prof Djalali uit Iraanse cel gehaald

Ahmadreza Djalali voor (l) en twee jaar na (r) zijn opsluitingBeeld BELGAONTHESPOT

De Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is deze week weggebracht van zijn gevangenisvleugel en het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt. Zijn echtgenote en Amnesty International zijn bezorgd over deze ‘gedwongen verdwijning’. 

Djalali, in ons land gastdocent aan de VUB, werd in 2016 opgepakt toen hij Iran was voor een conferentie. In oktober 2017 is hij na een schijnproces ter dood veroordeeld wegens spionage. De afgelopen jaren bracht hij door in de Evin-gevangenis in Teheran, maar deze week heeft hij zijn familie in Iran gebeld dat hij naar een andere plaats is overgebracht. 

Uit het archief

De Morgen sprak de echtgenote van Djalali in 2018: “Onze zoon (7) weet niet dat zijn vader ter dood veroordeeld is”

“Ze hebben hem maandagavond geblinddoekt en uit de gevangenis gehaald”, zegt zijn echtgenote Vida Mehrannia, die in Zweden woont, aan telefoon. “Hij vertelde dat hij in een kamer is met cameratoezicht en dat hij niet weet waar hij zich bevindt. Daarna hebben we twee dagen niks meer van hem gehoord, pas gisteren heeft hij opnieuw gebeld. Ik ben ongerust, omdat het volledig onverwacht komt en ik niet weet waarom ze hem zouden verplaatsen.” 

Vida MehranniaBeeld Rosie Alm

Djalali gaf te kennen dat hij alleen opgesloten zit, maar ook dat niet vrijuit kon praten.

“Dit soort van gedwongen verdwijningen, waarbij niemand op de hoogte wordt gebracht, zijn een ernstige mensenrechtenschending op zich, maar vergroten bovendien het risico op foltering en andere mishandeling”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. 

Djalali kampt al geruime tijd met gezondheidsproblemen, waarvoor hij onlangs naar het ziekenhuis moest, maar daarvan werd de familie op voorhand op de hoogte gebracht. Vorig jaar werd hij nog geopereerd van een liesbreuk. “Ik hoop dat politici druk zetten op Iran om met antwoorden te komen op onze vragen”, zegt zijn echtgenote.