Direct naar artikelinhoud
Energie

Onzekerheid troef over nieuwe gascentrales

De elektriciteitscentrale van Langerlo, Genk.Beeld Rudi Van Beek

Het is hoogst onzeker of de vier gascentrales, die een Luxemburgs energiebedrijf in ons land wil bouwen, er ook echt zullen komen. De burgemeester van Genk heeft niets meer gehoord van het bedrijf dat twee centrales in Langerlo plant.

Het energiebedrijf EG Luxemburg, een filiaal van BTK Invest, kondigde half mei aan vier nieuwe, klimaatneutrale gascentrales te willen bouwen in ons land. Samen zouden die evenveel megawatt produceren als nodig om in een toekomst zonder kerncentrales toch het licht te laten branden. Het ging om een investering van zo’n 2,5 miljard euro. Zowel de federale als de Vlaamse energieminister reageerde toen bijzonder opgetogen.

Nu, enkele maanden later, heerst er grote onduidelijkheid. Kort na de aankondiging liet Qatargas weten niets met het project te maken hebben, hoewel EG Luxemburg gezegd had dat dat wel zo was. Netwerk­beheerder Elia kreeg ook nog maar één aanvraag binnen voor een aansluiting op zijn net van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Nochtans zouden er daar twee moeten komen. “Ik heb niet de indruk dat het dossier dood is, maar er is evenmin vooruitgang geboekt”, stelt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

In Langerlo, Genk, blijken ze niets meer van de twee geplande centrales vernomen te hebben. “BTK had ons beloofd dat er tegen 15 juni duidelijkheid zou zijn, maar we hebben er niets meer van gehoord”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V) op Radio 2. “Ik ga er dan ook van uit dat dat project niet meer doorgaat op de site van Langerlo.”

In het najaar start de afbraak van de leegstaande energie­centrale. Daar wordt plaats gemaakt voor nieuwe bedrijven.