Direct naar artikelinhoud
Tanden

Kaakchirurg verwijdert 526 tandjes uit gezwel in mond 7-jarige Indiase jongen

Een deel van de verwijderde tandjes.Beeld Screenshot YouTube Saveetha Institute of Medical College

Kaakchirurgen van een ziekenhuis in de Indiase stad Chennai verwijderden 526 onontwikkelde tandjes uit de rechteronderkaak van een 7-jarige jongen. De stukjes bot en ivoor varieerden in grootte van een tiende millimeter tot anderhalve centimeter. Volgens de betrokken artsen gaat het om onderontwikkelde tandjes die door een genetisch defect gingen groeien op een plek waar dat niet hoort.  

Ravindranath, nu zeven jaar oud, had al sinds hij drie jaar was last van zijn gebit en een steeds pijnlijkere zwelling aan de binnenkant van zijn mond. Zijn ouders vonden hem in eerste instantie nog te jong en beweerden dat hij niet lang genoeg kon stilzitten voor een uitgebreid onderzoek. Omdat hun zoon bleef klagen over zijn gebit besloten ze toch maar een arts te raadplegen. Die verwees het gezin uit de Indiase plaats Tiruvallur door naar het universiteitsziekenhuis in Chennai.

Volgens Indiase media en het ziekenhuis zelf dachten de ouders aanvankelijk dat het om een hardnekkige rotte kies zou gaan. Uit röntgenfoto's en scans bleek echter dat er in een gezwel van ongeveer drie bij vier centimeter op en in de kaak van de jongen onverklaarbare, botachtige structuren zaten. 

Uiteindelijk was een operatie van vijf uur nodig om de ruim vijfhonderd ‘tandjes’ te verwijderen. Na de ingreep, die de familie niet hoefde te betalen, heeft Ravindranath nog 21 normale tanden en kiezen over.

Controle

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het gezwel in de mond van de jongen goedaardig was. Het jongetje blijft de komende jaren onder controle om de ontwikkeling van zijn gebit in de gaten te houden. De kans bestaat namelijk dat op de plek waar de tumor zat vergroeiingen ontstaan. 

De betrokken chirurgen vertelden aan de Times of India dat het aantal tandjes dat werd verwijderd ‘een absoluut record’ is. Vijf jaar geleden werden bij een tiener uit de stad Mumbai 232 tandjes aangetroffen. Pratibha Raman, een van de artsen die Ravindranath behandelden, spreekt van “een unieke vondst”. “De tandjes die we bij hem vonden, leken een beetje op parels in een oester. Zelfs de kleinste exemplaren hadden een kroontje, worteltjes en zelfs een flinterdun laagje glazuur.” 

Genetisch foutje

Onderontwikkelde lichaamsdelen, zoals de tandjes bij de Indiase jongen, komen vaak voor. Het gaat om genetische foutjes bij de celdeling als een kindje tijdens de zwangerschap tot ontwikkeling komt. Er zijn gevallen bekend van tanden die in armen of andere lichaamsdelen bleken te zitten. In de meeste gevallen gaat het om ongevaarlijke vergroeiingen die kunnen worden verwijderd. 

Twitter bericht wordt geladen...