Zelfmoordterrorist Zaventem betaalde mogelijk smeergeld

Ibrahim El Bakraoui, één van de zelfmoordterroristen van Zaventem, heeft mogelijk smeergeld betaald aan de Turkse autoriteiten om niet naar ons land te worden uitgewezen, maar wel naar Nederland. Dat staat in een vertrouwelijke nota van het federaal parket.

El Bakraoui werd in de zomer van 2015 opgepakt in Turkije, aan de grens met Syrië. Volgens de procedure werd hij weken later uitgewezen. Niet naar ons land weliswaar, maar naar Nederland

Dat kwam hem goed uit, want in Nederland had hij geen strafblad en kon hij probleemloos landen. Maanden later, op 22 maart van dit jaar, pleegde hij de aanslag op de luchthaven van Zaventem.

"VTM Nieuws" kon een geheime nota van het federaal parket inkijken waarin staat dat er vermoedens zijn dat El Bakraoui betaalde om naar Nederland te worden uitgewezen. Hij zou in een ondervraging verklaard hebben dat hij 6.000 tot 7.000 euro verloor in Turkije. Volgens de nota kan dat het bedrag zijn van de omkoping.

Het parket heeft die informatie overgemaakt aan de parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen onderzoekt.

Het vermoeden van omkoping maakt het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart steeds complexer. Gisteren verhoorde de onderzoekscommissie de verbindingsofficier die in 2015 de informatie kreeg van Turkije dat El Bakraoui op het vliegtuig naar Nederland was gezet. Volgens minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) gaf de verbindingsofficier die informatie niet snel genoeg door aan zijn collega's bij de Belgische politie. Daardoor verdween El Bakraoui van de radar. Na het verhoor gisteren oordeelde de oppositie dat Jambon te snel geoordeeld had.

Meest gelezen