Direct naar artikelinhoud
Aanslag El Paso

Democraten wijzen naar Trump na aanslag: ‘Amerika wordt aangevallen door blanke nationalistische terroristen’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de terreurdaad in een filiaal van winkelketen Walmart in de stad El Paso in Texas, waarbij zeker 20 doden en 26 gewonden vielen. Maar al snel namen Democratische presidentskandidaten Pete Buttigieg en Beto O’Rourke Trump op de korrel. ‘Amerika wordt aangevallen door blanke nationalistische terroristen’, zei Buttigieg. 

“De schietpartij van vandaag in El Paso, Texas, was niet alleen tragisch, maar ook een lafhartige daad. Ik sta achter iedereen in dit land die de haatdragende daad van vandaag veroordeelt. Er zijn geen redenen of excuses die het doden van onschuldige mensen ooit zullen rechtvaardigen. Melania en ik sturen onze gedachten en gebeden naar de geweldige mensen in Texas”, aldus Trump via Twitter vanochtend onze tijd.

De eerste reactie van de president op Twitter kwam er om 22u10 onze tijd (16u10 in Washington DC). Trump kondigde aan dat het er “heel slecht” uitzag in El Paso, met “vele doden”. Amper veertien minuten later retweette hij een foto van zichzelf met MMA-vechter Colby Covington, die hij veel succes wenste voor de wedstrijd van gisteravond: “Je bent een echte kampioen”.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook prominenten uit de Amerikaanse politiek hebben gereageerd op de aanslag in El Paso. De Democraten roepen nog maar eens op tot een strengere Amerikaanse wapenwetgeving en wijzen met een beschuldigende vinger naar Donald Trump.

Democratisch presidentskandidaat Beto O’Rourke verweet Trump openlijk racisme. “We hebben de laatste drie jaar telkens een stijging van haatmisdrijven gekend, met een president die Mexicanen verkrachters en criminelen noemt. Ook al plegen Mexicanen in verhouding veel minder misdaden dan de mensen die in dit land geboren zijn, toch probeerde hij ons bang te maken voor hen.” 

O’Rourke verwees verder naar het feit dat Trump alle moslims uit het land wilde verbannen en naar zijn recente uithaal naar enkele congresvrouwen met een migratieachtergrond. “Hij is een racist. Hij wakkert racisme in dit land aan. Dit choqueert niet alleen onze gevoeligheden, het verandert fundamenteel het karakter van het land en het leidt tot geweld.”

Twitter bericht wordt geladen...

“Het hele land is geschokt door het zinloze geweld in El Paso. De gebeden van mijn vrouw Elaine en ik gaan uit naar de slachtoffers van dit verschrikkelijke geweld, hun families en vrienden en de dappere eerste hulpverleners die hun leven hebben gewaagd”, aldus Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, pleitte net als veel partijgenoten voor aanscherping van de Amerikaanse wapenwetten: “De situatie in El Paso is hartverscheurend. We zijn de hulpverleners ter plaatse zeer dankbaar. Ik bid voor de slachtoffers, de overlevenden en hun families. We moeten actie ondernemen om een einde te maken aan het wapengeweld in Amerika”.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, pleitte eveneens voor strengere wapenwetten: “Te veel families in te veel gemeenschappen zijn gedwongen om de verschrikkingen van wapengeweld te doorstaan. Genoeg is genoeg. De passiviteit van de Republikeinen in de Senaat ontkent onze plechtige plicht om onschuldige mannen, vrouwen en kinderen te beschermen en deze epidemie voor eens en voor altijd te beëindigen”.

Twitter bericht wordt geladen...