Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Dayton

Schietpartij in Dayton eist negen levens: ‘Hier hadden honderden slachtoffers kunnen vallen’

Archiefbeeld.Beeld AFP

In de stad Dayton in de Amerikaanse staat Ohio zijn bij een schietpartij zeker 9 doden en 27 gewonden gevallen. De schutter is door agenten gedood, meldt de plaatselijke politie. Door het snelle ingrijpen van de politie is een groter drama vermeden. 

De schutter was een 24-jarige blanke man. “De schutter was Connor Betts, blanke man, 24 jaar”, aldus Matt Carper, verantwoordelijke van de politie in Dayton, op een persconferentie. De politie had de man in een minuut tijd geneutraliseerd. De schutter is overleden, net als zijn 22-jarige zus. Zij is het jongste dodelijke slachtoffer. Onder de acht andere slachtoffers waren drie zwarte vrouwen, drie zwarte mannen en twee blanke mannen, tussen 25 en 57 jaar oud. Ze kwamen allemaal om het leven op straat of het voetpad.

De schietpartij vond zondag om 1 uur plaats in East 5th street in het Oregon District, een buurt met veel nachtclubs, kunstgalerijen en restaurants. Een man opende het vuur op straat aan een bar. Getuigen zagen hoe hij snel vele kogels afschoot op omstaanders. Bij de schietpartij vielen 9 doden en 27 gewonden. 

Honderden levens gered

Burgemeester Nan Whaley prijst de politie. “Ik ben nog steeds helemaal verbaasd over de heroïsche aard van ons politiedepartement”, klinkt het.

Volgens de burgemeester hadden er nog veel meer slachtoffers kunnen vallen. De dader droeg een kogelvrije vest en vuurde een geweer af met kogels van een .223-kaliber. Hij had verschillende magazijnen met een grote capaciteit bij zich. Het zou gaan om een aanvalswapen dat lijkt op een kalasjnikov.

De politie heeft honderden levens kunnen redden omdat ze op het moment van de feiten net in de buurt aan het patrouilleren was, en dus zeer snel kon ingrijpen, aldus nog de burgemeester.

De aanval in Dayton was de tweede grote schietpartij in de VS met meerdere doden binnen een dag. Enkele uren voor de schietpartij in Dayton, richtte een 21-jarige man een bloedbad aan in de staat Texas. In een winkel van Walmart schoot hij zeker 20 mensen dood en verwondde hij minstens 26 mensen.