Direct naar artikelinhoud
Vlaamse formatie

Witte rook over Vlaamse regering blijft uit

Verwacht werd dat Bart De Wever afgelopen weekend kleur zou bekennen, maar dat gebeurde niet.Beeld Photo News

Geen allesbeslissende vergadering, zelfs geen telefoontjes van informateur De Wever (N-VA) naar de andere partijvoorzitters. De Vlaamse formatie lag afgelopen weekend ogenschijnlijk stil. 

De bal ligt in het N-VA-kamp. Vorige week zijn zowel Vlaams Belang als Open Vld, sp.a en CD&V op visite geweest bij de informateur. De verwachting was dat De Wever uiterlijk afgelopen weekend kleur zou bekennen, maar ondertussen wordt er bij de andere partijen al betwijfeld of een beslissing nog voor begin deze week zou zijn. "De N-VA is duidelijk intern verdeeld. Anders was het al lang beslist."

N-VA zelf weerlegt dat er nog discussie zou zijn over Vlaams Belang: officieel is de partij nog aan boord, in de hoofden van de top niet meer.

Hoewel mathematisch ook een coalitie van N-VA, CD&V en sp.a mogelijk is, ziet het ernaar uit dat een van die partijen straks aan de kant geschoven wordt. Vooral bij CD&V staan de zenuwen strak gespannen. Open Vld daarentegen bereidt zich al voor op onderhandelingen.

Discretie

“Mogelijk krijgen we deze week een doorbraak in de Vlaamse regeringsonderhandelingen”, zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)in De Ochtend. “Maar discretie is geboden”. Volgens Weyts heeft zijn partij nog geen definitieve coalitiekeuze gemaakt. “We zitten wat dat betreft zeker nog niet in een finale plooi”, klonk het. “Vandaar dat er nog wat contacten zullen plaatsvinden deze week alleszins.”

Ook over de toekomstige Vlaams minister-president wilde Weyts niets lossen. Voorzitter De Wever was voor de verkiezingen expliciet kandidaat, maar ook de naam van voormalig vicepremier Jan Jambon circuleert.

“We hebben veel sterke kandidaten die dat mandaat kunnen invullen”, bleef Weyts op de vlakte. “Jan Jambon zou een goede minister-president zijn, net zoals we nog andere kandidaten in de rangen hebben die dat kwaliteitsvol zouden kunnen invullen.”