Hollande scoort bar slecht in de verkiezingspeilingen

Huidig Frans president François Hollande zou ongeveer 8% van de kiezers naar zich toe kunnen trekken bij de komende presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een voorlopige opiniepeiling die enkele Franse media lieten uitvoeren. De winnaar van de verkiezingen zou François Fillon worden.
AFP

Volgens de enquête, die is uitgevoerd in opdracht van mediagroep RTL, de krant Le Figaro en televisiestation LCI, staat de rechtse kandidaat François Fillon momenteel aan de leiding in de race naar het Élysée. Hij zou 28 tot 31% van de stemmen binnenhalen. De enquête werd uitgevoerd in de dagen na de overwinning van Fillon in de rechtse voorverkiezingen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Voor huidig president François Hollande (Parti Socialiste) is de opiniepeiling eerder een wake-upcall. Volgens de peiling zou hij 7,5 tot 8,5% van de stemmen binnenhalen. Daarmee staat hij momenteel op een vijfde plaats.

Op de tweede plaats staat de voorzitster van de rechts-populistische partij Front National, Marine Le Pen. Zij zou een kwart van de kiezers naar zich toetrekken, 23 tot 25%. Emmanuel Macron staat momenteel op de derde plaats. Macron is een oud-socialist die dit jaar een nieuwe politieke beweging oprichtte. Die wil zich richten op de groeiende ontevredenheid over de heersende politieke klasse.

Hollande wordt ook nog voorgegaan door Jean-Luc Mélenchon, die 11,5 tot 13% van de stemmen zou binnenhalen. Mélenchon is voorzitter van het Links Front.

Voor Hollande zijn de peilingen een signaal om in actie te schieten. De peilingen kunnen er helemaal anders uitzien na de voorverkiezingen van de socialistische partij in januari 2017. Opiniepeilingen waren de laatste tijd overigens niet altijd een goede voorspeller van de uiteindelijke uitkomst. Dat zagen we in de Verenigde Staten bij de verkiezing van Donald Trump, maar ook bij het referendum over de brexit.

De Franse presidentsverkiezingen vinden plaats in het voorjaar van 2017.

Meest gelezen