Direct naar artikelinhoud
Protesten Hongkong

Leider Carrie Lam van Hongkong: ‘Demonstranten proberen Hongkong te vernietigen’

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, tijdens een persconferentie maandag. Lam noemde de massale protesten in de stadstaat ‘gevaarlijk’.Beeld Getty Images

De aanhoudende protesten in Hongkong brengen de stad in een ‘extreem gevaarlijke situatie’. Dat zei regeringsleider Carrie Lam van Hongkong maandag tijdens een persconferentie. Ze is niet van plan op te stappen, benadrukte ze.

De protesten zouden volgens Carrie Lam de welvaart en veiligheid in Hongkong in gevaar brengen. ‘Ik denk niet dat ontslag van mijzelf of mijn collega's op dit moment een betere situatie zal opleveren’, aldus Lam, die zich al lange tijd niet in het openbaar had uitgesproken.

Er wordt al maanden gedemonstreerd tegen de Hongkongse leider en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet, die het mogelijk maakt verdachte criminelen uit te leveren aan China. Deze wet is nu in de koelkast gestopt, maar de betogers eisen dat hij definitief verwijderd wordt. De afgelopen weken is de onvrede vooral gericht tegen het politiegeweld dat tijdens de betogingen is ingezet en de invloed van de Volksrepubliek China in de stadstaat.

Maandag is een algemene staking van start gegaan die het openbaar vervoer in Hongkong heeft lamgelegd. Ruim honderd vluchten zijn geannuleerd, het metrostelsel ligt plat en op de wegen staan lange files. 

Inwoners van Hongkong wachten in een rij op de tram.Beeld Getty Images