Direct naar artikelinhoud
Syrië

Presidentsvrouw Asma al Assad geeft opmerkelijk interview op Syrische staatstelevisie na genezing van borstkanker

Asma al Assad, op een foto van december vorig jaar.Beeld REUTERS

In een interview op de Syrische staatstelevisie bedankt presidentsvrouw Asma al Assad, genezen van borstkanker, ‘oprechte Syriërs’ voor hun steun. Ze hekelt rebellen (die ‘orders uit het buitenland’ zouden krijgen) en hint dat zij en Bashar hun kinderen voorbereiden op een machtsovername in het land. 

De Syrische first lady (43) maakte vorig jaar publiekelijk bekend dat zij borstkanker heeft. In het interview, dat bijna een half uur duurt en opgenomen lijkt in een paleistuin, vertelt Asma al Assad met een korte asblonde coupe en gekleed in een romantische witte zomerjurk dat ze genezen is verklaard.

Onder aanzwellende oorlogsmuziek worden beelden getoond van haar man Bashar al Assad, door het westen gezien als oorlogsmisdadiger, die zijn kale vrouw liefdevol ondersteunt in de ziekenhuisgangen. ‘Hij is mijn levenspartner en de kanker was de reis van mijn leven, dus natuurlijk was hij daarbij.’

Het interview, zaterdag met Engelse ondertiteling op Youtube geplaatst door het bureau van de Syrische president, is het opmerkelijkste media-optreden van Asma al Assad sinds zij in februari 2011 een interview gaf aan het modeblad Vogue. Dat werd ingestoken door een pr-bureau in dienst van haar man, vlak voordat Syriërs massaal gingen protesteren tegen zijn regime. Net als nu lag toen de propaganda er dik bovenop: terwijl buiten de Arabische lente uitbrak, werd de presidentsvrouw omschreven als ‘een roos in de woestijn’ en ‘glamoureus, jong en heel chic’. 

Verlengstuk van de oorlog

In het interview schetst Asma al Assad de strijd tegen borstkanker als verlengstuk van de oorlog in Syrië. Zoals zij zich heeft geweerd tegen kanker, zo hebben ook de Syrische veteranen gevochten voor hun land. De presidentsvrouw, die opgroeide in Groot-Brittannië en nog steeds een Brits paspoort heeft, koos ervoor om haar behandeling in Syrië te ondergaan: ze kreeg chemotherapie in een militair hospitaal in Damascus ‘tussen degenen die een paar uur of dagen eerder nog aan de frontlijn ons land verdedigden’. Zij vond de keuze voor een militair ziekenhuis logisch, ‘na negen jaar oorlog’.

Het interview is afgenomen door ene ‘Lisa’, een televisiepresentatrice die zelf ook borstkanker heeft gehad. In het interview van 26 minuten zit één voor Syrische staatstv-begrippen kritische vraag: ‘Sommigen zeggen dat je nu wat van het medicijn krijgt dat je man aan anderen toedient, was je gekwetst?’, vraagt Lisa.

Asma haalt daarop uit naar de rebellen: ‘degenen die ons vaderland en onze bodem hebben verkocht. Die op bevel van buitenlanders de wapens opnamen tegen hun medeburgers en die elke mogelijke afschuwelijke misdaad hebben gepleegd.’ Die hebben, zo zegt zij, ‘geen moraal over.’