Direct naar artikelinhoud
Aanslagen VS

Trump over de aanslagen in El Paso en Dayton: ‘Onze natie moet racisme, domheid en ‘white supremacy’ veroordelen’

Trump over de aanslagen in El Paso en Dayton: ‘Onze natie moet  racisme, domheid en ‘white supremacy’ veroordelen’
Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump roept de natie op om ‘racisme, domheid en ‘white supremacy’’ te veroordelen. Dat heeft hij vanmiddag Belgische tijd op een persconferentie over de aanslagen in El Paso en Dayton gezegd. Hij wil ook meer toezicht op het internet en sociale media.

“We gaan samenwerken met socialemediabedrijven om mogelijke schutters op te sporen voordat het tot een aanslag komt”, stelde Trump. Hij verklaarde dat er een einde moet komen aan de verheerlijking van geweld, op sociale media maar ook in videogames.

Trump kwam ook met een aantal concrete voorstellen. Hij meent dat sociale mediabedrijven tools moeten ontwikkelen om radicaal gedrag eerder te signaleren. Daarnaast moeten de wetten rond de gezondheidszorg beter, zodat psychiatrische patiënten een betere behandeling krijgen en sneller onder dwang opgenomen worden.

Een van de daders stond blijkbaar als ‘rood’ gesignaleerd wegens zijn gedrag op het internet, maar toch kon hij niet op tijd gestopt worden. Ook daar moet er sneller opgetreden worden volgens de president.

‘Donkere ideologieën’

Trump zei nog dat racisme en haatdelicten geen plek hebben in de Verenigde Staten. “Deze donkere ideologieën moeten worden verslagen.”

Tot slot oordeelde Trump dat aanslagplegers en schutters bij massaschietpartijen de doodstraf moeten krijgen. “Dat moet snel worden uitgevoerd. Zulke mensen moeten niet nog jaren in de gevangenis blijven zitten.” Hij sprak over de daders als ‘gestoorde monsters’ en ‘barbaarse slachters’.

De aanslagen van El Paso en Dayton

Op zaterdagochtend in El Paso, Texas, een stad nabij de Mexicaanse grens, opende een 21-jarige blanke man het vuur met een aanvalsgeweer in een druk winkelcentrum, waarbij hij 20 mensen doodde en 26 anderen verwondde.

Dertien uur later, in Dayton, in de Amerikaanse staat Ohio, schoot een 24-jarige blanke man negen mensen dood, waaronder zijn eigen zus, voordat hij minder dan een minuut nadat hij het vuur had geopend gedood werd door de politie.

Lees nu:

Rihanna haalt uit naar Donald Trump: ‘AK-47 makkelijker te verkrijgen dan een visum’

Omstreden website 8chan offline na dodelijke schietpartij: ‘Het is een beerput van haat’

Ook in El Paso was het een boze blanke complotdenker